Treći pokušaj

Natječaj za opskrbljivače plina u Slavonskom Brodu, Zelini i Ivaniću

Ako prijavljene tvrtke zadovolje uvjete natječaja, novi opskrbljivači preuzeli bi kupce već 1. listopada s obvezom isporuke do 30. rujna 2024.

Zagreb, 080723.
Gradska plinara Zagreb

 CROPIX

Oko 26 tisuća kućanstava na područjima Slavonskog Broda, Svetog Ivana Zeline i Ivanić-Grada od travnja prošle godine nema opskrbljivača plinom u javnoj usluzi zbog poslovnih teškoća lokalnih plinara kojima je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) oduzela koncesije i dozvole. Otad te kupce opskrbljuje HEP Plin u tzv. zajamčenoj usluzi, a HERA pokušava pronaći nove opskrbljivače.

Nakon što se na dva javna natječaja Agencije za opskrbu plinom spomenutih područja nitko nije javio, u tijeku je treći pokušaj. Ako ovaj put bude interesa i prijavljene tvrtke zadovolje uvjete natječaja, novi opskrbljivači preuzeli bi kupce već 1. listopada s obvezom isporuke plina do 30. rujna 2024. godine.

Za područje Ivanić-Grada trogodišnju koncesiju dobila je u travnju 2021. lokalna tvrtka Ivaplin, da bi u ožujku 2022. ostala bez koncesije zbog poslovnih problema. Na tom je području oko 7300 potrošača plina.

Za opskrbljivača plinom za oko 15 tisuća kupaca na području Slavonskog Broda i još 11 općina u Brodsko-posavskoj županiji u proljeće 2021. izabran je Brod plin koji je bez te koncesije ostao godinu dana poslije također zbog poslovnih problema.

Na području Svetog Ivana Zeline i općine Bedenica koncesionar je od 1. travnja 2021. do 25. travnja 2022. bila tvrtka Zelinske komunalije kojoj je HERA privremeno oduzela dozvolu za opskrbu plinom.

Zainteresirani koncesionar preuzeo bi oko 3700 negdašnjih kupaca plina od Zelinskih komunalija. Zainteresirani opskrbljivači na tri područja moći će naplaćivati isporuku plina zaračunavajući troškove nabave i opskrbe u iznosima koje je odredila HERA. Trošak nabave plina je četiri centa po kilovatsatu, a trošak opskrbe 0,6 centi po kilovatsatu.

Cijenu nabave plina HERA je izračunala temeljem Vladinih odluka o cijeni plina u energetskim paketima pomoći građanima i gospodarstvu te pripadajuće metodologije koja je na snazi do kraja travnja 2024. godine. Budući da bi novi koncesionari za tri spomenuta područja dobili koncesije do kraja rujna 2024., od travnja iduće godine naplaćivat će nove cijene nabave.

Osim nabave i opskrbe plinom, opskrbljivači imaju i trošak distribucije koji također određuje HERA i koji varira ovisno o distribucijskom području. Iako su ostali bez dozvola za opskrbu plinom, Brod plin i Ivaplin i dalje su distributeri plina. Prema odredbama procedure za ishođenje dozvola za opskrbu plinom, HERA u svakom trenutku može pokrenuti postupak nadzora nad koncesionarom u javnoj usluzi. Koncesionar je dužan obavijestiti HERA-u da ima financijske teškoće ili, primjerice, da mu je trgovac plinom uskratio dogovorene isporuke zbog neplaćanja. Prema poslovnom izvješću Hrvatske elektroprivrede za prošlu godinu, HEP Plin preuzeo je 42 tisuće kupaca od opskrbljivača u problemima čime je broj svojih kupaca povećao čak za trećinu. Spomenute brojke mogle su biti i veće jer je zagrebačka gradska uprava, predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, početkom prošle godine pokrenula inicijativu da HEP Plin preuzme i Gradsku plinaru Zagreb-Opskrbu koja se, prema Tomaševićevim tvrdnjama, suočila s gubicima zbog nepovoljnih kupoprodaja plina u iznosu od nekoliko stotina milijuna kuna. Da Tomaševićeva inicijativa nije bila samo mrtvo slovo na papiru, posvjedočila je HEP-ova o raspisivanju javnog natječaja za konzultanta koji bi izračunao vrijednost plinara koje bi HEP preuzimao na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:06