BASF

Najveća svjetska kemijska industrija predstavlja plan za klimatsku neutralnost: ‘Da bi ta transformacija bila ekonomski izvediva...‘

Tvrtka znatno podiže svoj srednjoročni cilj u vezi smanjenja emisija stakleničkih plinova
 Kunz/Augenklick

Najveća svjetska kemijska industrija BASF, čiji je portfelj organiziran u šest segmenata: kemikalije, materijali, industrijska rješenja, tehnologije obrade površine, prehrana i njega te poljoprivredna rješenja, postavila je još ambicioznije ciljeve na putu prema klimatskoj neutralnosti i želi ostvariti nultu neto emisiju do 2050. godine. Na temelju najnovijeg napretka u razvoju tehnologija s niskim emisijama i bez emisija CO2, tvrtka također znatno podiže svoj srednjoročni cilj za 2030. godinu u vezi smanjenja emisija stakleničkih plinova. BASF sada želi smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova u cijelom svijetu za 25 posto u odnosu na 2018. godinu i to unatoč ciljanom rastu i gradnji velike Verbund lokacije u južnoj Kini. Ako se isključe učinci planiranog rasta, to znači da bi se do kraja ovog desetljeća emisije CO2 uz sadašnju razinu poslovanja morale smanjiti napola. BASF planira u ostvarenje svog novog cilja glede klime investirati gotovo jednu milijardu eura do 2025., a zatim još dvije do tri milijarde eura do 2030. godine. Inače, BASF je u prošloj godini ostvario prihod od 59 milijardi eura.

U 2018. godini svjetske emisije BASF grupe iznosile su 21,9 milijuna metričkih tona ekvivalenata CO2. U 1990. ta je brojka bila otprilike dvaput veća. Novi cilj glede emisija za 2030. godinu predstavlja smanjenje od približno 60 posto u odnosu na razine iz 1990., što je ambicioznije od cilja Europske unije- smanjenja od 55 posto.

- Novi klimatski ciljevi potvrđuju našu odlučnost i BASF-ovu opredijeljenost za Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Klimatske promjene najveći su izazov 21. stoljeća. Kao odgovor na njih moramo prilagoditi svoje procese i naš portfelj proizvoda. Tu transformaciju sada moramo ubrzati. Najprije se moramo koncentrirati na početne korake putovanja, a ne na završne. Zbog toga će BASF povećati svoju upotrebu obnovljivih energija. Također ćemo ubrzati razvoj i primjenu novih procesa proizvodnje kemikalija bez emisija CO2. Transparentnošću i ponudom kojima se sustavno i progresivno smanjuje ugljikov otisak BASF-ovih proizvoda u svim segmentima vrijednosnog lanca, pomažemo svojim kupcima u svim granama djelatnosti da smanje ugljikov otisak vlastitih proizvoda - rekao je Martin Brudermüller, predsjednik Upravnog odbora izvršnih direktora tvrtke BASF SE.

BASF će zamijeniti fosilna goriva novim tehnologijama

U srcu dugoročnog prelaska na nultu neto emisiju CO2 do 2050. godine nalazi se upotreba novih tehnologija koje će zamijeniti fosilna goriva kao što je prirodni plin električnom energijom iz obnovljivih izvora. Šira primjena tih tehnologija u velikim razmjerima bit će moguća tek nakon 2030., BASF nastavlja sustavno provoditi procese trajnog poboljšavanja u postojećim proizvodnim pogonima. Osim toga, BASF će u ispunjavanju svojih potreba za električnom energijom postupno prijeći na obnovljive izvore. Kako bi to ubrzao, namjerava investirati u vjetroelektrane.

image
Kunz/Augenklick

Jedna od najvažnijih novih tehnologija koje BASF trenutačno razvija reaktori su za parno krekiranje sa zagrijavanjem na električnu struju za proizvodnju osnovnih kemikalija kao što su etilen, propilen i butadien. Te su kemikalije elementi za brojne vrijednosne lance i nužne su za proizvodnju drugih kemikalija. Vodik je još jedna važna sirovina za brojne procese proizvodnje kemikalija. Da bi ostvario proizvodnju vodika bez emisija CO2, BASF usporedno primjenjuje dva procesa: komercijalno dostupnu elektrolizu vode i pirolizu metana, za koje je BASF razvio novu procesnu tehnologiju. Još je jedna bitna poluga u povećanju energetske učinkovitosti upotreba električnih toplinskih pumpi u proizvodnji pare iz otpadne topline bez emisija CO2. BASF-ov je cilj, u suradnji s tvrtkom Siemens Energy, postupno dovesti tu tehnologiju do primjene industrijskih razmjera i upotrebljavati je za oporabu otpadne topline u cjelokupnim pogonima.

BASF očekuje da će taj prijelaz na klimatski neutralne proizvodne procese u sljedećem desetljeću dovesti do naglog povećanja potražnje za električnom energijom na glavnim lokacijama tvrtke, uključujući najveću proizvodnu lokaciju u Ludwigshafenu. Očekuje se da će negdje nakon 2035. godine potrebe BASF grupe za električnom energijom biti triput veće nego danas.

- To će zahtijevati ulaganja u razvoj i gradnju novih proizvodnih pogona. Preduvjet za transformaciju proizvodnje kemikalija pouzdana je dostupnost velikih količina obnovljive električne struje po konkurentnim cijenama. To u Njemačkoj trenutačno nije slučaj. BASF stoga namjerava sudjelovati u ulaganjima u postrojenja za proizvodnju obnovljive energije kako bi ispunio svoje potrebe. Da bi ta transformacija bila ekonomski izvediva, bitan je i zakonodavni okvir - dodao je Brudermüller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:07