COINBASE

Najveća američka kripto burza blokirala 25.000 sumnjivih digitalnih novčanika povezanih s Rusijom

Mnoge od njih su identificirali vodeći vlastite istrage, a podatke su proslijedili vlastima kao "dodatnu podršku u nametanju sankcija"
 Jakub Porzycki/AFP

Jedna od globalno poznatih američkih burza kripto valuta Coinbase objavila je da je blokirala već više od 25 tisuća digitalnih novčanika povezanih s pojednicima ili pravnim osobama iz Rusije za koje vjeruju da su bili angažirani u raznim nelegalnim aktivnostima.

Mnoge od njih su, kažu, identificirali vodeći vlastite istrage, a podatke su proslijedili vlastima kao "dodatnu podršku u nametanju sankcija". U pitanju je, kako je objavio Bloomberg pozivajući se na podatke iz 2021. godine, tek 0,2 posto od 11,4 milijuna korisnika koji mjesečno putem te platforme obavljaju transakcije.

Podatak o broju blokiranih digitalnih novčanika objavio je na kompanijskom blogu menadžer zadužen za pravna pitanja Coinbasea Paul Grewal. On je također objasnio da su onemogućili pristup pojedincima koji su pod međunarodnim sankcijama, te da Coinbase koristi svoju blockchain analitiku kako bi identificirao adrese koje su potencijalno s njima povezane, pa i njih stavlja na svoju internu listu blokiranih.

Američka je administracija tražila od kripto burzi da osiguraju da pojedinci i organizacije iz Rusije ne koriste virtualne valute za izbjegavanje sankcija, podsjeća Bloomberg. Velike kripto burze provode sankcije, ali su ranije objavile da neće zabraniti pristup svim korisnicima iz Rusije jer i "obični Rusi" koriste kripto valute, budući da je rublja u kolapsu. Čini se, ipak, da modificiraju politiku.

Naime, u blogu je objašnjena procedura kako provode program globalnih sankcija te da prilikom prijave za priključenje na njihovu platformu provjeravaju jesu li pojedince ili pravne osobe pod međunarodnim sankcijama, što uključuje i račune koji se vode iz SAD-a, ali i Britanije, EU, UN-a, Singapura, Kanade i Japana. Da bi se otvorilo račun na Coinbaseu korisnici moraju dati svoje identifikacijske podatke, uključujući i zemlju čiji su rezidenti, a te se informacije provjeravaju preko nezavisnog partnera. "Ako klijent živi u zemlji ili regiji pod sankcijama, ili ako su na listi sankcioniranih, ne mogu otvoriti račun na našoj platformi", pišu. Dodaju i kako koristeći poseban program onemogućavaju pristup Coinbaseovoj web stranici te njihovim proizvodima i uslugama za sve koji koriste IP adrese u geografskim područjima koja su pod sankcijama.

Objašnjavaju da imaju sofisticirani blockchain analitički program koji također identificira visokorizično ponašanje te daje rješenja za umanjivanje utjecaja takvog ponašanja. Dobar dio od spomenutih 25 tisuća blokiranih računa su rezultat te analize. Napominju pritom da je većina tih adresa bila identificirana prije same ruske invazije na Ukrajinu te da od nametanja sankcija nisu primijetili porast aktivnosti koje bi govorile o izbjegavanju sankcija.

Kršenje sankcija, kao i pranje novca općenito, naglašava u blogu Paul Grewal, uglavnom se i dalje provodi u običnom, a ne u digitalnom novcu. Tumači i kako bi ruskoj vladi za znatno kršenje sankcija trebali iznosi digitalne imovine koje praktički ne može pribaviti, a velike kupovine bi bile jako skupe i lako bi se detektirale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:01