bitcoin

Najpopularnija kriptovaluta premašila najvišu vrijednost iz 2017.

Interes za bitcoin i dalje je snažan. Na Googleu je pretraživanje pojma "cijena bitcoina" dosegnulo najveći broj ukucavanja u posljednjih godinu i pol
 Ozan Kose/AFP

Bitcoin se vratio u velikom stilu i sve je više pitanja je li ovo početak njegova ulaska u mainstream. U utorak je najpopularnija kriptovaluta nakratko vrijedila gotovo 70 dolara više nego rekordne 2017., kada se nagađalo da joj je samo nebo granica i da bi se njome u bliskoj budućnosti moglo trgovati po čak 100.000 dolara. To se nije ostvarilo. No, zato je cijena koju je bitcoin sada postigao čak 125.150 kuna (19.864 dolara).

Neposredno nakon novog rekorda vrijednost kriptovalute, koju je prije 11 godina pokrenuo Satoshi Nakamoto, spustila se ispod 120.000 kuna. Ali interes za bitcoin i dalje je snažan. Na Googleu je pretraživanje pojma "cijena bitcoina" dosegnulo najveći broj ukucavanja u posljednjih godinu i pol.

Novi rekord kulminacija je munjevitog tromjesečnog rasta. Od rujna bitcoin je dobio na vrijednosti više od 90 posto. Za razliku od 2017., kada se prvi put na burzama u SAD-u počelo trgovati financijskim proizvodima temeljenim na bitcoinu, EU je sada najavio da će ga regulirati. Prije tjedan dana čak je i šef Hanfe Ante Žigman prvi put službeno komentirao cijenu bitcoina. U branši su pak podijeljeni oko toga je li bitcoin spreman za mainstream.

Ivan Voras, blockchain arhitekt i osnivač tvrtke Equinox Vision, kaže da je bitcoin prva kriptovaluta i da je to glavni razlog zbog kojeg uživa popularnost. Inače, navodi, bitcoin je tehnološki zastario te stoga ne može u mainstream.

Višeslojna priča

- Iako je njegov autor, Satoshi, planirao da bude sredstvo plaćanja budućnosti, stvarnost je da je danas bitcoin daleko od toga, iz raznih razloga, i iako ga svatko može isprobati, bez drastičnih tehnoloških promjena, koje se možda dogode, a možda ne, on ne može biti masovno sredstvo plaćanja - kaže Voras.

Nikola Škorić, suosnivač i direktor Electrocoina, startupa koji posreduje u trgovanju kriptovalutama te procesira plaćanja tim valutama, ujedno najveće takve tvrtke u Hrvatskoj, kaže da se slaže s Vorasom, ali da se ulazak bitcoina u mainstream može promatrati i iz drugih aspekata.

- Ako se pitamo hoće li bitcoin ući u mainstream tako da će ljudi na cesti znati što je to, onda mislim da je već u mainstreamu. U mainstreamu je i po tome da ga se može kupiti u Hrvatskoj pošti ili plaćati njime u trgovini. Ali, bitcoinom ne možete plaćati svagdje. Po tome nije u mainstreamu, ali po toj logici nisu ni kartice. Konačno, hoće li bitcoin zamijeniti kunu i tako ući u mainstream? Mislim da premijer Andrej Plenković i guverner Boris Vujčić nikada ne bi donijeli takvu odluku - kaže Škorić.

Bitcoin je potaknuo i države da razviju vlastite virtualne valute. Kina već testira digitalni juan, a EU se priprema za projekt digitalnog eura. Slično je u SAD-u i drugdje. U Hrvatskoj je ove godine Hanfa uvela registar kriptotvrtki te odobrila rad prvom investicijskom fondu koji ulaže u bitcoin.

Česta imovina

Srđan Kovačević, bivši predsjednik dvaju investicijskih fondova i savjetnik na osnivanju prvog domaćeg bitcoin fonda, kaže da je, po njemu, bitcoin već više od godinu dana u mainstreamu. - Sve više institucionalnih ulagača okreće se kriptovalutama i bitcoin više nije toliko rijedak dodatak dobro diverzificiranim portfeljima u kategoriji alternativnih klasa imovine - zaključuje Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:20