OBARAJU REKORDE

Najmoćnije banke na Wall Streetu u vrijeme pandemije ostvarile dobiti o kakvima su prije mogle sanjati

Dionice američkih banaka porasle su 35 posto u 2021., nadmašujući dioničke indekse, a naglo su se oporavile i u prvim danima 2022.

Sjedište Goldman Sachsa u New Yorku, arhivska fotografija

 Johannes Eisele/AFP

Najveće banke na Wall Streetu uskoro će izvijestiti o rekordnoj dobiti koju su ostvarile u 2021. godini, zahvaljujući visokim prinosima u području investicijskog bankarstva i manjim od očekivanih gubicima na kreditima tijekom pandemije. Rezultate za četvrto tromjesečje najprije će objaviti Citigroup i JPMorgan Chase, 14. siječnja, zatim Goldman Sachs 18. siječnja, te Morgan Stanley i Bank of America 19. siječnja.

Za sve banke osim Citija analitičari očekuju da će prijaviti najveću godišnju dobit ikad, a njezin porast trebao bi se kretati od 20 do gotovo 50 posto. Tako pokazuju procjene analitičara Bloomberga i podaci o povijesnim zaradama S&P Capital IQ. Jason Goldberg, analitičar u Barclaysu, ovog je tjedna napisao u bilješci klijentima: "Očekujemo da će dionice banaka i u 2022. nadmašiti povrate na tržištu".

Kao i u slučaju hrvatskih banaka, kojima je dobit u prva tri tromjesečja prošle godine porasla za čak 59,3 posto, rezultati američkih banaka lani su bili uvelike obilježeni oslobađanjem rezervacija koje su izdvojile za pokrivanje potencijalnih gubitaka. Iako se tijekom pandemije očekivao rast loših kredita, Goldmanovi analitičari procjenjuju da je sedam velikih američkih banaka aktiviralo 36 milijardi dolara od 50 milijardi koje su prvobitno izdvojile za moguće gubitke.

Pored toga, američke investicijske banke lani su uvelike profitirale na visokim naknadama ostvarenim na poslovima spajanja i preuzimanja, koja su bila na najvišoj razini. Ostvarenu dobit banke su dosad uglavnom koristile za ulaganje u tehnologiju, isplatu bonusa i otkup vlastitih dionica.

Dionice američkih banaka porasle su 35 posto u 2021., nadmašujući dioničke indekse, a naglo su se oporavile i u prvim danima 2022., navode analitičari Deutsche Bank. Pritom su dionice Goldman Sachsa rasle oko 47 posto, JP Morgana 31 posto, a Citigroupa 5,5 posto. Istodobno, indeks Dow Jones je povećan 17 posto. Iako analitičari ocjenjuju da će se 2021. godina teško ponoviti, potencijalno povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi potiče optimizam da bi za banke i 2022. mogla biti dobra godina.

Ulagači se sada klade da će porast kamatnih stopa povećati prihode banaka od kredita koji se također oporavljaju, da njihove dobre poslovne rezultate neće diktirati samo oslobađanje rezervacija. To bi moglo rezultirati i boljom valuacijom dionica banaka na tržištu, čak i ako im se ukupni prihod smanji tijekom godine. Veća potražnja za kreditima u okruženju viših kamatnih stopa bankama bi ujedno trebala omogućiti da iskoriste ogromnu depozitnu bazu naraslu tijekom pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:06