Natječaj za inovacije

Najbrži prst: Ministarstvo uvjerava kako nitko neće ostati bez novca, poduzetnici sumnjaju

Projektni prijedlozi su se počeli podnositi putem sustava eFondovi 15. veljače 2019. u 11 sati i mogu se podnositi sve do 29. lipnja 2020.
Darko Horvat i Gabrijela Žalac
 Boris Kovačev/Srdđan Vrančić / Hanza Media

Sudeći prema odgovoru Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, ni jedan poduzetnik koji se javio na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II faza'' neće ostati kratkih rukava - svi koji su se prijavili na taj natječaj dobit će novce, a postoji i mogućnost da se trenutačna alokacija od 150 milijuna kuna poveća.

Projektni prijedlozi su se, podsjetimo, počeli podnositi putem sustava eFondovi 15. veljače 2019. u 11 sati i mogu se podnositi sve do 29. lipnja 2020., a poziv se obustavlja na određeno vrijeme u trenutku kada iznos traženih bespovratnih sredstava zaprimljenih projektnih prijedloga, u odnosu na raspoloživu alokaciju bespovratnih sredstava, dosegne 200 posto ukupno raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava. No, zbog toga koncepta natječaja i sketičnosti oko pravednosti istog kod dijela poduzetnika se pojavila zabrinutost.

Prvo, jer u pozivu na dostavu projektnih prijedloga spomenutog natječaja u uputama za prijavitelje piše da se “projektni prijedlozi obrađuju i ocjenjuju prema vremenskom redoslijedu zaprimanja u sustav eFondovi te se istim redoslijedom i dodjeljuju bespovratna sredstva, ovisno o ishodu vrednovanja projektnih prijedloga, do iskorištenja raspoloživih sredstava” . Drugim riječima, kako ističu neki od prijavitelja na projekte, i dalje se radi po principu 'najbrži prst' iako je rečeno da to takav koncept ide u zaborav. No, Ministarstvo gospodarstva kroz svoju argumentaciju to pobija.

"Otvoreni postupak je vrsta postupka dodjele bespovratnih sredstava koji je moguće provesti u modalitetu privremenog ili trajnog poziva, pri čemu se u oba modaliteta sredstva dodjeljuju temeljem prihvatljivosti projekta, prijavitelja, aktivnosti i troškove te ocjene kvalitete projektnih prijedloga. Razlika je u tome da se kod privremenog poziva projektni prijedlozi međusobno uspoređuju te se rang lista kreira na temelju broja bodova, dok se u modalitetu trajnog poziva projektni prijedlozi međusobno ne uspoređuju, već se obrađuju i ocjenjuju po načelu prvenstva, odnosno prema redoslijedu podnošenja. Načelo prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog projektnog prijedloga koje se primjenjuje u modalitetu otvorenog trajnog poziva ne znači ujedno i dodjelu potpore. To se prvenstvo odnosi samo i jedino na redoslijed kojim projektni prijedlozi ulaze u postupak obrade i ocjenjivanja, uz potreban minimalni ukupni zbroj od 60/100 bodova. Drugim riječima, projektni prijedlozi se obrađuju i ocjenjuju redoslijedom kojim su podneseni", pojasnili su za Lider iz Ministarstva zašto se ovaj natječaj ne može smatrati ‘najbržim prstom’, nakon što je Jutarnji list otvorio tu temu.

I drugo, prema saznanjima onih s kojima smo razgovarali te njihovih konzultanata, isti dan kada je otvoren poziv do 13 sati je predano više od 260 projekata, vrijednih gotovo 300 milijuna kuna, ili 197 posto ukupne alokacije sredstava, a ostalo je još mnogo nepredanih projekata. Stoga su se s pravom pitali što će se dogoditi s takvim projektima. Na naše pitanje planiraju li povećavati alokaciju u Ministarstvu gospodarstva kažu da se "radi povećanog interesa i upita poduzetnika o mogućnostima daljnjih prijava na spomenuti Poziv očekuje da će raspoloživa alokacija predviđena ovim Pozivom biti dostatna za ugovaranje svih kvalitetnih i inovativnih projekata, kako trenutno prijavljenih tako i onih projektnih prijedloga koji se planiraju prijaviti".

- Navedeno se temelji na iskustvima o prolaznosti projektnih prijedloga na prethodnim pozivima vezanim za inovacije malih i srednjih poduzeća – odgovaraju.

Napominju kako je Poziv objavljen kao otvoreni postupak u modalitetu trajnog poziva, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava u iznosu od 150 milijuna kuna i krajnjim rokom predaje/dostave projektnih prijedloga do 29. lipnja 2020., odnosno do ugovaranja ukupnog iznosa sredstava te da se prijave kontinuirano zaprimaju. Oba spomenuta Ministarstva svoje projekcije temelje na ranijim rezultatima sličnih poziva na kojima je prolaznost prijava za završene pozive manja od 30 posto. Konkretnije, Inovacije novoosnovanih MSP – I faza ( prolaznost 29,16 posto), Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu (prolaznost 22,72 posto). Također, u Ministarstvu gospodarstva ističu da postoji mogućnost da će u slučaju veće potrebe na trenutno otvorenom natječaju, kao što su već i najavili, razmotriti alternativna rješenja, a jedno od njih je mogućnost povećanja alokacija, za potrebe sufinanciranja inovacija MSP-ova.

- Ako je točan podatak o prolaznosti, zašto se natječaj obustavlja kad se prijavi 200 posto predviđene alokacije? Time se sugerira prolaznost od barem 50 posto! I s obzirom na to da se projekti ocjenjuju prema rednom broju prijave i sredstva dobivaju svi koji pređu minimalni broj bodova, opet najbrži prst odlučuje. Jer je prijava pod rednim brojem 261 poslana prvog dana odmah nakon otvaranja natječaja. Ovo je još jedan spin ministarstva koje od svih poduzetnika radi budale. Odlučio sam ipak prijaviti svoj projekt na natječaj kako bih se mogao uvjeriti u istinitost tvrdnji ministarstva – oštar je naš sugovornik, koji je već dugo godina u poduzetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:25