KATEGORIJA REDOVITIH RADOVA

Nagradu Zaklade Hanžeković dobila Tihana Škrinjarić iz HNB-a

Tema kojom se bavi nagrađeni rad, smatra autorica Škrinjarić, izuzetno je važna u makrobonitetnoj politici

Tihana Škrinjarić

 Davor Pongracic/Cropix

Tihana Škrinjarić, savjetnica u Direkciji za financijsku stabilnost HNB-a, dobitnica je ovogodišnje nagrade Zaklade "Prof. dr. Marijan Hanžeković" u kategoriji redovitih radova.

Za rad pod naslovom "Introducing a composite indicator of cyclical systemic risk in Croatia: possibilities and limitations" dobila je 50.000 kuna, diplomu i medalju.

"Riječ je o vrlo kvalitetnom i aktualnom radu koji možda nije za širu publiku, ali će biti jako koristan stručnom segmentu", rekla je Katarina Ott, upraviteljica Zaklade koja potiče znanstvenike i stručnjake, posebice mlade, da se bave financijskom znanosti. Nagrada u studentskoj kategoriji ove godine nije dodijeljena zbog nedovoljne kvalitete prijavljenih radova.

Tema kojom se bavi nagrađeni rad, smatra autorica Škrinjarić, izuzetno je važna u makrobonitetnoj politici. Kako ona, uz ostalo, prati sistemske rizike financijskog sustava, potrebno je definirati i izgraditi pokazatelje financijskog ciklusa, koji odražavaju razinu cikličkog sistemskog rizika neke zemlje.

Ovo istraživanje, objasnila je autorica, bavi se takvim pokazateljima kako bi se jedan od glavnih instrumenata makrobonitetne politike, protuciklički zaštitni sloj kapitala, mogao podešavati te na vrijeme graditi i otpuštati. Dobivena je varijanta indikatora cikličkog sistemskog rizika, slična onoj koju prati ESB, ali prilagođena za kraće vremenske serije u slučaju hrvatskih podataka.

Taj kompozitni indikator HNB-u omogućuje jednostavno praćenje i predstavlja temelj za podešavanje spomenutog protucikličkog zaštitnog sloja kapitala banaka. U uzlaznoj fazi financijskog ciklusa moguće je graditi veću otpornost financijskog sustava, dok u silaznoj fazi, objašnjava autorica, "otpuštanje tog sloja kapitala omogućava kreditnim institucijama nastavak kreditiranja".

image

Kolege iz HNB-a s Tihanom Škrinjarić

Davor Pongracic/Cropix
image

Predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžekovic Krznarić, Tihana Škrinjarić, Marko Badurina

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:22