Posljedice tek slijede

Na području Pule 450 poduzetnika traži pomoć grada. Najugroženije dvije djelatnosti

U pulskom udruženju, koje ima 2.770 članova, od 1. ožujka do 25. svibnja odjavljeno je 48 obrta
Rovinj
 Airbnb

Službe grada Pula do sada su zaprimile gotovo 450 zahtjeva poduzetnika iz različitih sektora pogođenih koronakrizom koji traže neku vrstu pomoći. Naime, Gradsko vijeće Pule donijelo je, kao i u većini drugih gradova, mjere pomoći gospodarstvenicima koji su morali ograničiti ili obustaviti rad zbog pandemije. No, da bi ostvarili pravo na ovu pomoć, poduzetnici moraju dokazati da im je promet doista pao, i to najmanje 20 posto, dok lani nisu smjeli ostvariti više od 7,5 milijuna kuna prihoda.

- Činjenica je da će zahtjevi sigurno imati značajan utjecaj na sveukupne prihode u gradskom proračunu, odgovorili su iz Grada na pitanje portala Glasa Istre, koliko će pomoć poduzetnicima utjecati na prihode u gradskoj blagajni.

Iz udruženja obrtnika Pule još su krajem svibnja upozorili da na području koje pokriva ova asocijacija - a to je cijela bivša pulska općina - zasad nije došlo do drastičnog pada broja obrta. No, ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu lokalne i državne mjere potpore.

U pulskom udruženju, koje ima 2.770 članova, od 1. ožujka do 25. svibnja odjavljeno je 48 obrta. Kad je riječ o djelatnostima, najviše je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom (9), slijede usluge čišćenja i pranja (8) te turističke usluge i vodiči (6). No, istovremeno je u ožujku otvoreno 29 obrta, u travnju devet, a u svibnju 12, dakle ukupno 50. Iako je više obrta otvoreno nego što je zatvoreno, to ipak ne ukazuje da je obrtništvo naglo procvjetalo, tvrde u pulskom udruženju.

Tajnica Ester Jurinović upozorila je tad da se posljedice ipak osjećaju, budući da se svake godine uoči turističke sezone otvara velik broj obrta, a to ove godine ipak nije slučaj.

- Posljedice tek dolaze, i to nakon što Hrvatski zavod za zapošljavanje prestane isplaćivati plaće ugroženim obrtnicima, kazala je ona. Najveći su udar pretrpjeli trgovina i ugostiteljstvo, koji su bili zatvoreni dva mjeseca. Iako se sve polako počelo vraćati u normalu, generalno se slabo posluje. Promet je pao 30-40 posto, a u nekim djelatnostima i do 50 posto.

Predsjednik Udruženja Andi Vitasović izjavio je da nema bitnih promjena u odnosu na stanje prije desetak dana.

- Obrti se više ne zatvaraju, čak bilježimo lagani trend otvaranja. Situacija je nešto sitno bolja nego koncem svibnja, ali drastično lošija u odnosu na lani, kaže. Na pitanje ima li turista, odgovara da je došlo malo Slovenaca vikendaša.

- Turista iz drugih država još nema, ali očekujemo ih u drugoj polovici lipnja, nakon što je Hrvatska otvorila granice. I Arena Hospitality Group najavio je otvaranje svojih hotela, izjavio je Vitasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:57