Građevinski zamah

Na području Banovine siguran dom za gotovo 700 obitelji: APN gradi 36 višestambenih zgrada

Najveći projekt koji je trenutno u izgradnji nalazi se u Sisku gdje je u tijeku gradnja šest višestambenih zgrada za čak 144 obitelji

Zgrade koje će se izgraditi u Sisku

 Ministarstvo Graditeljstva/

Teški trenuci za građane i brojni objekti oštećeni snažnim potresom koji su pogodili Banovinu, ali i susjedne županije, ujedno su bili i iznimno izazovni, zahtjevni i intenzivni zbog potrebe za osiguravanjem domova obiteljima čiji su domovi stradali. Upravo zbog toga donesen je Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Sisačko-moslavačke županije, ali i Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Karlovačke županije koji je omogućio rješavanje tog izazova. Poseban fokus stavljen je upravo na područje najteže pogođene Sisačko-moslavačke županije. Upravo na tom području je fokus postupanja Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama koju je Vlada Republike Hrvatske ovlastila da bude investitor koji provodi izgradnju ukupno 36 višestambenih zgrada u kojima će biti privremeno ili trajno zbrinute osobe čiji su domovi oštećeni.

Zgrade s 19 katova

Najveći projekt koji je trenutno u izgradnji nalazi se u Sisku, u Capraškoj ulici, gdje je u tijeku gradnja ukupno 6 višestambenih zgrada u kojima će u konačnici biti smješteni novi i sigurni domovi za čak 144 obitelji. Upravo na toj lokaciji APN kao investitor, zajedno sa svim partnerima, gradi zgrade s ukupno 19 katova na kojima će biti stanovi veličine od jednosobnih do 4-sobnih. To znači da će završetkom ove investicije vrijedne ukupno 14 milijuna eura bez PDV-a biti omogućeno sigurno zbrinjavanje svih zainteresiranih, naravno, ovisno o potrebama i mogućnostima.

To je samo dio ukupnih ulaganja u županije i objekte koji su stradali u potresima, jer je Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom u planu izgradnja sveukupno 36 građevina s 666 stanova ukupne planirane vrijednosti investicije oko 100 milijuna eura na području 4 županije i Grada Zagreba.

Revitalizacija i gospodarski razvoj

Od ukupnog broja projekata koji su u realizaciji na području Sisačko-moslavačke županije, čak njih 20 je u izgradnji u Sisku, 8 se nalazi u Petrinji, dva su u Topuskom te po jedna zgrada u Glini, Lekeniku, Jasenovcu, Sunji te u Hrvatskoj Kostajnici i Kutini, gdje je i prije godinu dana otvorena i APN-ova zgrada sa stanovima za mlade obitelji i obitelji hrvatskih branitelja. Zgrade koje su sada u gradnji su tipske zgrade s po 13 stanova smještenih u 3 zgrade, odnosno 19 stanova u 33 zgrade. Svim ovim projektima osigurava se siguran dom, ali, što je još važnije, dugoročno revitalizacija i gospodarski razvoj cijele Sisačko-moslavačke županije. Pravo na smještaj u stanovima imat će vlasnici oštećenih objekata do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a kasnije će se koristiti za smještaj deficitarnih kadrova te obitelji u potrebi.

Uz projekte koji su u realizaciji temeljem odluke Vlade, na području Sisačko-moslavačke županije se gradi i 12 zgrada financiranih EU sredstvima u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija, dok je njih 8 u Petrinji i 4 u Glini završeno i useljeno krajem 2023. godine.

image

Svečana dodjela ključeva vlasnicima stanova novih POS zgrada

NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Povoljniji uvjeti od tržišnih

Istovremeno su na području Sisačko-moslavačke županije u tijeku i projekti po programu POS-a koji su do sada omogućili stambeno zbrinjavanje i time rješenje jednog od najbitnijih faktora u životu za čak 139 obitelji, od čega 68 u Sisku, 12 u Popovači te 59 u Kutini. Trenutno se privodi kraju još jedan projekt izgradnje dvije višestambene zgrade POS-a u Sisku koji će imati ukupno 30 stanova u vrijednosti više od 3 milijuna eura s PDV-om. Očekuje se da će već u lipnju u zgradu useliti i prvi stanari, s obzirom da su u tijeku završni radovi na zgradi. Osim Sisačko-moslavačke županije, ovaj je projekt nastavljen na području cijele Hrvatske te je u okviru POS-a samo u 2023. godini izgrađeno i useljeno novih 300 POS-ovih stanova, dok je u veljači završeno POS naselje na lokaciji Bioci Šibenik u kojemu je useljeno 127 stanova. Dio projekata je još uvijek u realizaciji te su u fazi izgradnje još 42 stana, od kojih se 30 nalazi u Sisku i 12 u Đurđevcu. Također, za višestambenu zgradu u zagrebačkom naselju Blato u kojoj će biti 152 stana ishođena je pravomoćna građevinska dozvola, kao i za višestambenu zgradu u Osijeku s 206 stanova, dok se u različitim fazama pripreme nalazi trenutno 18 građevina sa oko 760 stanova.

Upravo je program POS-a od samoga početka pokrenut s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih. Jednako tako ovaj program i dalje značajno pridonosi i razvitku građevinarstva kao gospodarske grane te je važan multiplikator općeg razvoja.

*Sadržaj nastao u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14