INA KERMAN

Mogla je otići sa sela, ali ona je završila fakultet u Zagrebu i vratila se selu: ‘Sve što radim, radim i zbog oca‘

Ina Kerman završila je engleski i književnost, ali vratila se u Međimurje

Ina Kerman

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih. Ovo su njihove priče


Ina Kerman živi na mjestu koje bi mnogi opisali kao raj na zemlji. I ne samo što živi na međimurskom brdu u Svetom Urbanu, s pogledom od milijun dolara, nego tu i radi. Na padini podno kuće ima 4,6 hektara vinograda iz kojeg svake godine izlaze prvoklasna vina, cijenjena ne samo u Međimurju nego i u cijeloj Hrvatskoj, a za njih su zainteresirani i strani uvoznici. No, Ina zasad ne razmišlja o izvozu jer nema dovoljno vina ni da pokrije domaće tržište, koliko je traženo. A biti uspješan vinar u regiji koja ima najviše trsova po površini u svijetu velika je stvar.

Vino i turizam

Vinom se dokazala pa energična Ina želi više. Preuredila je kuću, što vlastitim sredstvima, što sredstvima EU za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG-ima, te iznad podruma i kušaonice opremila apartmane i sobe za turiste kojih je u Međimurju iz godine u godinu sve više. - To smo i prije namjeravali, ali nikad nije bilo dovoljno novca da to izvedemo, iako se bavimo s još nekoliko djelatnosti, a jedna od njih je i sportski park. Ovo je bila sjajna prilika, bespovratno smo dobili 50.000 eura. Trebalo je to biti sasvim dovoljno, ali prvo je došla korona, pa rat u Ukrajini i cijene su odletjele u nebo - kaže.

image

Ina Kerman

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Ina Kerman

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ipak, i u taj je novi posao utkala najveću strast, vino, pa svaka soba i apartman nose ime jedne od sorata koje uzgaja u vinogradu. Sobe se zovu Pinot sivi, Pušipel, Muškat žuti i Sauvignon, a apartman je Rajnski rizling. Prvi su gosti već bili i otišli, uz najavu da će se vratiti. Prema njezinoj će računici nova turistička djelatnost OPG-u Kerman donijeti 30 posto veće prihode. Goste primaju od listopada i uglavnom su to dosad bili Dalmatinci i Slovenci. U ponudu je uključen i doručak, isključivo od namirnica s lokalnih OPG-ova, a goste u sobama dočekuje poklon kuće, boca vina čije ime soba nosi.

"Retreat"

Sve što Ina radi, trudi se raditi drugačije. Već su etikete njezinih vina drugačije, modernije od uobičajenih, svako vino ima svoju, jedinstvenu, etiketu.

Na sobama iz kojih se pruža nezaboravna vizura neće stati. - Planiramo napraviti wellness zonu sa saunom i hidromasažnom kadom kako bismo gostima ponudili više sadržaja. Zasad sam zaposlena samo ja, ali zaposlit ću još jednu osobu koja će voditi brigu o prijavi i odjavi gostiju te održavanju objekta. Vjerujem da će obujam posla zahtijevati i dodatna zapošljavanja - kaže Ina Kerman.

image

Vinograd Ine Kerman

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Ina Kerman

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sjediti na jednoj od nekoliko terasa kuće-vinarije-turističkog objekta ne čini nam se poslom nego privilegijem. Da imamo vremena prošetati dva kilometara, staza bi nas dovela do vidikovca Mađerkin breg, jednog od najvećih aduta međimurskog turizma. Česta događanja, poput Urbanovog koje slavi vino te posebno atraktivnog Jazza u vinogradu, jamče dobru zabavu. Pritom, uz Kerman, na istoj se vinskoj cesti nalazi još 20 vinarija i blizu su terme Sveti Marin, Mlin na Muri... Tko se uspije nagovoriti da izađe iz apartmana koji nudi sve blagodati potrebne za užitak u odmoru, može prošetati međimurskim pješačkim stazama ili unajmiti bicikl pa se provozati živopisnim krajolikom. Ina je o svemu dobro razmislila. Njezin turistički objekt donijet će velike koristi ne samo njoj, nego i cijelom Međimurju.

Bijeg iz Zagreba

- Stvaranje imidža visokokvalitetne vinske destinacije kako bi lokalni proizvođači imali direktnu korist od prodaje i promocije svojih proizvoda gostima, njegovanje i oživljavanje tradicionalnih običaja i svetkovina vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo te promicanje zajedničkih interesa cijele lokalne zajednice. U svemu tome smo zajedno jer bismo jedni bez drugih bili znatno oslabljeni - kaže Ina.

Njezina je ideja izbjeći ovisnost o samo jednoj djelatnosti, vinarstvu. U svojem turističkom objektu očekuje popunjenost tijekom 190 dana u godini. Vjeruje da bi ovo mjesto bio odličan "retreat" za žene pa je prije dva tjedna ponudu svog OPG-a predstavila poduzetnicama koje su se u organizaciji inicijative Žene za ženu okupile u Varaždinu. Ina ne čeka da gosti otkriju nju, nego odlazi potencijalnim budućim klijentima, onima za koje smatra da bi im njezina ponuda bila zasluženi odmak i odmor od užurbane svakodnevice.

- Vjerujem da će nam gosti većinom dolaziti vikendima, blagdanima i praznicima te u danima raznih događanja kojih u Međimurju ne manjka. Mađerkin breg velik je adut, ovih se dana napokon otvaraju i svirala, orgulje koje će svirati na vjetar po uzoru na zadarske kojima muziciraju valovi - ističe Ina koja voli svoj kraj.

image

Ina Kerman

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Ina Kerman

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Mogla je, kao mnogi mladi, otići sa sela, ali, štoviše, željela se vratiti. U Zagrebu nije htjela ostati. Završila je komparativnu književnost i engleski jezik, lako bi pronašla posao. No, odmalena se motala po vinogradu i unatoč sveučilišnom obrazovanju, u njega se i vratila. Spomenuti oca, Zvonka Kermana, koji joj je ostavio ljubav prema vinu i zemlji u naslijeđe, nije mudro. Rastuži se i godinama nakon što je preminuo, ne može suzdržati suze. Ima 38 godina, djeluje znatno mlađe. Najstarija je od troje djece Kermanovih pa je ona naslijedila gospodarstvo koje namjerava znatno unaprijediti. Sestra joj je liječnica, a brat FER-ovac.

- U nekom sam se trenutku mislila baviti prevođenjem, probala sam i bila stalno sama u sobi. Užas, odustala sam, više se volim družiti s ljudima. Također, sve što radim, radim i zbog oca koji je svoj život posvetio ovom gospodarstvu. Tu je rođen, proživio djetinjstvo, poslije smo se preselili u Nedelišće, ali srce ga je vuklo natrag i tu je napravio vinariju - nostalgična je.

Na izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika prijavila se kad je dobila obavijest od Savjetodavne službe o njegovu održavanju.

- Mislila sam da je sad pravo vrijeme kako bi se pročulo za naš novi posao, smještaj gostiju, jer Međimurje zaista ima što ponuditi - naglašava Ina.


Osobna karta

Ime i prezime: Ina Kerman

Dob: 38 godina

Mjesto: Sveti Urban

Zanimanje: vinarka i vinogradarka

Obradiva površina: 4,5 hektara

Proizvodnja: 35.000 boca

image

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednikaa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:30