OPTIMIZAM U UKRAJINI

Ministrica gospodarstva za Reuters: ‘Ukrajinsko gospodarstvo trebalo bi se stabilizirati iduće godine i porasti čak 15,5%‘

Ukrajinsko gospodarstvo trebalo bi se stabilizirati iduće godine i porasti čak 15,5 posto

Yuliia Svyrydenko

 World Economic Forum/Sikarin Fon Thanachaiary/Avalon/Profimedia/World Economic Forum/Sikarin Fon Thanachaiary/Avalon/Profimedia

Ukrajinsko gospodarstvo trebalo bi se stabilizirati iduće godine i porasti čak 15,5 posto, ovisno o vojnim zbivanjima u ratu protiv Rusije koji je započeo 24. veljače, rekla je ministrica gospodarstva u razgovoru za Reuters.

Procjene za 2023. trenutno se kreću od opetovanog smanjenja aktivnosti, za 0,4 posto, do 15,5-postotnog rasta, rekla je Svyrydenko, koja obnaša i dužnost prve potpredsjednice ukrajinske vlade.

U ovoj godini gospodarstvo će vjerojatno pasti između 30 i 35 posto, dodala je ministrica.

"Svjesni smo da moramo održati gospodarstvo u pokretu. Zbog neizvjesnosti jako je teško izraditi nove prognoze. To u potpunosti ovisi o vojnom scenariju", istaknula je Svyrydenko.

Vladini dužnosnici sastavljaju ih uoči pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u rujnu o novom kreditnom programu, objasnila je ukrajinska dužnosnica.

Nije htjela precizirati koliko će novca Ukrajina tražiti od MMF-a, rekavši tek da bi novi program trebao biti "relativno velik" i da ga moraju brzo dogovoriti kako bi izborili pristup drugim kreditorima i umirili ulagače.

U prvoj polovoini kolovoza ekonomski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Oleg Ustenko rekao je da bi zajam MMF-a od pet milijardi dolara s rokom povrata od 18 mjeseci mogao poslužiti kao sidro za veći paket drugih kreditora u rasponu od 15 do 20 milijardi dolara.

To bi otprilike bio iznos koji je zacrtao guverner središnje banke Kyrylo Shevchenko, s rokom povrata od dvije do tri godine, dok stručnjaci upozoravaju da bi uvelike premašio MMF-ov "limit iznimnog pristupa" kreditima.

Ukrajina muku muči sa skrbi za nekih sedam milijuna raseljenih i odlaskom milijuna građana u Europu u strahu od rata i priprema se za vrlo vjerojatno tešku zimu, obilježenu nestašicom energije, jačanjem inflacije i pogoršanjem humanitarne krize.

Potpredsjednica ukrajinske vlade pozvala je zemlje i institucije donatore da ispune obećanja o pomoći.

Od početka ruske invazije Ukrajina je od drugih zemalja i institucija primila 12,7 milijardi dolara međunarodne potpore za proračun, a očekuje se da će do kraja godine stići još 14 milijardi dolara već obećane pomoći, rekla je.

"Jako nam je važno da i dalje od naših partnera dobivamo tu financijsku pomoć - i pomoć općenito", poručila je ukrajinska dužnosnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:17