REPORT GOJKA DRLJAČE

Meta doživjela epski pad vrijednosti dionica. Radi se o iznosu koji je tri puta veći od BDP-a Hrvatske

Rasprodaja dionica Zuckerbergove kompanije uslijedila je nakon što je priznao investitorima lošije kvartalne rezultate od očekivanih

Mark Zuckerberg

 Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

Meta, kompanija koja posjeduje Facebook, Instagram, WhatsUp te niz drugih krupnih biznisa, doživjela je epski pad vrijednosti dionica u ukupnom iznosu od oko 200 milijardi dolara. Radi se, ilustracije radi, o iznosu koji je tri puta veći nego što je procijenjen hrvatski BDP za 2021. godinu. Taj podatak o padu kompanije u vlasništvu Marka Zuckerberga ukazuje na ekstremnu volatilnost američkog dioničkog tržišta od početka godine, pogotovo kad su u pitanju dionice high tech kompanija. Isto tako, tako veliki nominalni pad moguć je jedino zbog toga što su valuacije najpoznatijih svjetskih high tech divova otišle nakon početka pandemije u ekstremne visine, odnosno na cijene dionica koje se teško mogu pravdati bilo kakvim fundamentalnim pokazateljima poslovanja. To što je Meta izgubila 23 posto ili nešto više od petine svoje vrijednosti za Marka Zuckerberga osobno znači da mu je bogatstvo nominalno manje za oko 24 milijarde dolara. No, u njegovom svijetu to je tek obični postotak jer sa svim preostalim milijardama ne da neće biti kruha gladan, nego će si i dalje sigurno moći priuštiti najekstravagantnije luksuze. Ono što jest problem topljenja vrijednosti Zuckerbergove kompanije jest pitanje svih onim investitorima koji su spekulirali osobnim ušteđevinama pri vrlo visokim cijenama tijekom 2021. godine jer su naivno spekulirali da će cijena dionica Meta nastaviti rasti, a sada su doživjeli bolni gubitak.

Rasprodaja dionica Zuckerbergove kompanije uslijedila je nakon što je američki div u svijetu društvenih mreža priznao investitorima lošije kvartalne rezultate od očekivanih. Instagram, platforma gdje je Zuckerberg tražio rast, izvijestio je o značajnom utjecaju inflacije i zastoja u lancima opskrbe na njihove budžete. Uz to, dali su do znanja kako su pod sve žešćim pritiskom konkurentskog TikToka. Nije bila dobra vijest niti to što je Apple promijenio politiku sigurnosti pa sada oglašivači više ne shvaćaju promjene u dijelu tržišta koje pokrivaju Zuckerbergove kompanije, ali se procjenjuje da će udar na prihode od oglašavanja u 2022. biti težak oko 10 milijardi dolara.

Ukratko, Wall Street je očekivao očekivane prihode u 2022. od 30 milijardi dolara, a oni će se nakon revizije kretati oko 27-28 milijardi dolara. Ironija je zapravo kod kretanja cijene dionica Mete to što su u zadnjem kvartalu zabilježili rast prihoda u usporedbi s istim kvartalom godinu ranije s 28 na 33,7 milijardi dolara, ali uz pad profita od 8 posto ili 10,3 milijardi dolara. Iz ovih brojeva može se vidjeti kako ukupni pad vrijednosti i tržišna kapitalizacija nemaju puno veze s fundamentima kompanije.

Zuckerberga neće previše utješiti činjenica kako je konkurencija – Twitter i Snap – također u problemima s rezultatima te pod pritiskom očekivanja investicijske javnosti. Dan ranije vlasnik Googlea, Alphabet, također je zabrinuo investitore, pa stoga također bilježe pad.

Istodobno, Microsoft – kompanija koja je nedavno kupila mastodonta u svijetu video igara (Activision) – kako bi konkurirala Zuckerbergu u ekspanziji 'metaverse' biznisa, doima se nešto stabilnije.

Brif:

1 Novi istočni front: Litvanci zazivanju više njemačkih trupa kako bi se suočili s 'prijetnjom' iz Rusije.

2 Europski energetski divovi poput Siemens Energya, Thalesa i Trumpfa udružuju se s manjim kompanija poput Marvel Fusiona u utrci obećavajućih rješenja nuklearne fuzije

3 Bank of England priprema povijesno dizanje kamata

Preporuke dnevnog štiva:

The Economist: Glazba s lirikom na engleskom gubi tržište

Korejanci dizajnirali maske koje se nose samo na nosu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:49