Nova žrtva korone

Međunarodno poznat muzej i dobitnik mnogih nagrada zatvara svoja vrata

Prilično iznenađujuća vijest kada se zna da je vlasnica u ovaj nekad zapušteni prostor propale tekstilne tvrtke uložila velik novac
Kuća istarskog maslinovog ulja

S krajem rujna Kuća istarskog maslinovog ulja, međunarodno poznat muzej i dobitnik mnogih nagrada te član kulturne rute Vijeća Europe, zatvara svoja vrata u ulici sv. Teodora u centru grada Pule, a kako kaže vlasnica muzeja Lorena Boljunčić traži se novi prostor. To je prilično iznenađujuća vijest kada se zna da je Boljunčić u ovaj nekad zapušteni prostor propale tekstilne tvrtke Arena Trikotaža, u kojem se muzej nalazi od 2017., uložila dva milijuna kuna.

- Poslovanje Kuće istarskog maslinovog ulja privatna je poduzetnička inicijativa i financira se isključivo od posjetitelja. Novonastale okolnosti uzrokovane epidemijom COVID-19, uzele su danak te su prihodi od početka godine u odnosu na prethodne godine pali za više od 75 posto. Budući da operativni troškovi poslovanja koji uključuju najam i plaće djelatnika u znatnoj mjeri nadmašuju prihode, ekonomska je opstojnost postala upitna. Uprava društva je sa žaljenjem morala donijeti odluku o izlasku iz javnosti poznatog prostora, poručila je Boljunčić. Ističe da s najmodavcem prostora iz Zagreba nije došlo do dogovora kako premostiti zimu do iduće sezone.

- Uložen je velik novac, ali s najmodavcem imamo čisti račun. Dakle, ono što smo uložili, prebili smo s najmom jer smo nakon ulaganja imali godinu dana počeka. Što se tiče opreme u uređenje i izložbu te sadržaj izložbe, sva to ide s nama u novi prostor. Vjerujem da ćemo do proljeća naći novi prostor jer se ova priča pokazala uspješnom i ljudi su nas prepoznali. Čak i ove sezone kada nismo puno ulagali u marketing i PR, imali smo dosta posjetitelja, ali to nam nije bilo dovoljno za premostiti zimu. Nismo htjeli stvarati nove dugove, ističe Boljunčić. Novi će dom ponovno tražiti u Puli.

S obzirom na kompleksnost prostora koji uključuje muzejski postav, degustacijsku salu, prodajni dio i skladište, Kuća istarskog maslinovog ulja će raditi do 15. rujna, nakon čega se kreće prazniti. Kako bi Puljani mogli zadnji put vidjeti postav muzeja, Boljunčić je odlučila za će zadnjih 15 dana rada, ulaz za njih biti slobodan.

Ova zanimljiva privatna turistička inicijativa otvorena je 9. svibnja 2017. godine. Za potrebe muzeja uređen je i osmišljen do tada zapušten prostor bivše tvornice Arena Trikotaže. U dogovoru s konzervatorima te uz suradnju s renomiranim arhitektom Željkom Burićem tvrtke Fabrika, uređena je fasada, ulazno stepenište, unutrašnjost, napravljeni su sanitarni čvorovi, provedena struja i niz drugih elemenata kako bi Pula dobila jedan suvremeni reprezentativni prostor koji će u službi održivog razvoja i održivog turizma promovirati ono najbolje od Istre.

Osim ulaganja u zapuštenu zgradu te muzejski postav i degustacijski prostor, puno je uloženo u marketing i PR kako bi se stvorio brand koji je u tri godine postao prepoznatljiv kako domaćoj javnosti tako i stranim gostima.

- Cilj Kuće ulja bio je stvoriti inovativan kulturno-turistički proizvod koji će promovirati lokalne posebnosti na nekoliko razina: bogatu povijest maslinarstva jer u Hrvatskoj još uvijek ne postoji takav muzej, kroz vođenu degustaciju educirati goste što to znači kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, promovirati i prodavati isključivo vrhunska istarska ulja s međunarodnim nagradama te ostale lokalne proizvode.

Kuća istarskog maslinovog ulja izrazito je pazila na kvalitetu ulja u ponudi te se prostor za pohranu ulja adekvatno klimatizirao tijekom cjelogodišnjeg poslovanja.

U muzeju je bilo zaposleno 6 djelatnika s poznavanjem 2 do 3 strana jezika, navodi Boljunčić.

U tri godine postojanja kroz muzej i edukaciju te degustaciju prošlo je više od 25.000 stranih gostiju sa svih kontinenata i preko 50 zemalja svijeta. Prodano je gotovo 10.000 litara maslinovog ulja vrhunskih istarskih maslinara. Na Trip Advisoru nalazi se preko 160 recenzija te više od 100 recenzija na Google maps s ocjenom preko 4.5. U tri godine Kuća istarskog maslinovog ulja je ušla u renomirane turističke vodiče - američki Rick Steves, francuski vodiči Le Routard te Le Petit Fute, nizozemsko i britansko izdanje Lonely Planet, njemačko izdanje DuMont i Baedeker. Dobili su i brojne nagrade - nagradu TZ Istarske županije Zlatna koza,međunarodnu nagradu BIG SEE za dizajn interijera javne namjene, a 2018. godine Council of Europe Kuću ulja primio je u važnu europsku organizaciju Kulturnih puteva s naglaskom na rutu „Putevima maslina“. Lani je muzej bio nominiran najbolji slavenski muzej Živa award.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:20