Reputacijski rizik

Mađarska aviokompanija opet uvodi letove za Moskvu, pronašli su način kako zaobići sankcije

Analitičari kažu i kako bi ta odluka mogla zakomplicirati povratak Wizz Air zrakoplova koji su "zaglavili" u Ukrajini nakon zatvaranja zračnog prostora

Wizz Air

 Justine Bonnery/Hans Lucas Via Afp

Dok dio zemalja, među kojima su Ukrajina, Estonija, Finska i Latvija, pozivaju da se Rusima prestanu izdavati vize za putovanja u Europu, mađarska niskotarifna aviokompanija od početka listopada ponovno leti za Moskvu iz Abu Dhabija.

Preciznije, u pitanju je Wizz Air Abu Dhabi koji je u zajedničkom vlasništvu s državnom kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te je, kako je napomenuto u priopćenju, u pitanju nacionalni avioprijevoznik UAE-a.

Kompanija je svoje letove Abu Dhabi-Moskva suspendirala kad je izbio rat u Ukrajini, ali sada ih nastavlja zbog toga što postoji interes na tamošnjem tržištu, a konkurenti, Emirates i Etihad, cijelo vrijeme održavaju avionske linije s Rusijom. Povratna karta do moskovskog međunarodnog aerodroma Vnukovo stoji 200 eura, prema informaciji na Wizz Air stranici, a Wizz Air Hungary i Wizz Air UK i dalje nemaju letove za Moskvu.

Kao što je poznato, Rusija je zbog uvedenih sankcija ostala bez avionskih linija s Europom. Te se sankcije, kako piše Financial Times, formalno ne odnose na Wizz Air Abu Dhabi jer mu je sjedište na Bliskom istoku, ali može za Wizz Air značiti reputacijski rizik koji bi ga mogao stajati više nego što će biti ekstra zarada od ponovne uspostave linije s Moskvom. Mađarski je avio prijevoznik, napominju, izlistan na londonskoj burzi.

Analitičari kažu i kako bi ta odluka mogla zakomplicirati povratak Wizz Air zrakoplova koji su "zaglavili" u Ukrajini nakon zatvaranja zračnog prostora, a ta je kompanija, kako piše britanski dnevnik, jedna od najpogođenijih zabranom leta nad Ukrajinom koja je uvedena početkom rata. Naime, oko sedam posto njihovih kapaciteta za ovo ljeto bili su letovi u ili za Ukrajinu, navodi Moody‘s.

Wizz Air Abu Dhabi je redovne rute za Moskvu uveo u prosincu prošle godine, što mu je postala 33. destinacija, a najniža cijena leta u jednom smjeru je kretala od 49,99 eura. Kad je izvršni direktor Wizz Aira József Váradi najavljivao uspostavu te linije, rekao je da to potvrđuje njihovu posvećenost povećanju niskotarifnih letova za ruske putnike te dugoročni strateški interes kompanije na ruskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:09