5G LUKA

Luka Ploče postaje prva hrvatska 5G luka: Lučka uprava i tvrtka Markoja rade pametnu luku

Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče kaže da je cilj podići konkurentnost luke

Luka Ploče

Projekt „Unaprjeđenje javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti“ koji provode Lučka uprava Ploče i Markoja odabran je za sufinanciranje Europske komisije u iznosu od 958.125 eura u sklopu drugog kruga CEF2 Digital poziva namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama članicama.

Lučka uprava Ploče je javna neprofitna organizacija koja upravlja Lukom Ploče, najvećom hrvatskom lukom i ovaj projekt predstavlja prvi korak da ona postane ujedno i prva pametna luka u Hrvatskoj povezana 5G mrežom.

Strateški razvoj

To podrazumijeva automatizaciju procesa i senzoriku koje će promijeniti način na koji luka radi, a sve s ciljem postizanja dodatne konkurentnosti Luka Ploče i daljnjeg smanjenja ugljičnog otiska luke.

Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, koja djeluje u aspektima upravljanja, izgradnje i korištenja luke Ploče kaže da je zadatak strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu.

- Kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama - kaže Batur.

Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče, koja ima koncesiju na prostoru luke, kaže da svjetsko tržište pametnih luka brzo raste i neke projekcije pokazuju da će 2027. godine vrijediti 5,7 milijardi dolara, što predstavlja trostruki rast u svega pet godina.

Najveća luka

- Trend je rezultat rastućeg prometa i pritiska na povećanje efikasnosti lučkih operacija, kao i potrebe da se smanje CO2 emisije. Luka Ploče je najveća hrvatska luka a zahvaljujući ovome uskoro i prva hrvatska pametna luka, koja će biti povezana 5G mrežom - kaže Livaja.

Tvrtka Markoja, vodeći hrvatski pružatelj mrežnih i infrastrukturnih telekomunikacijskih rješenja, u sklopu projekta osigurava privatnu 5G Standalone (SA) mrežu, koja je preduvjet za implementaciju tehnologija kao što su AI, računalni vid i videoanalitika, proširena/virtualna stvarnost (AR/VR) te udaljeno upravljanje dronom i drugim strojevima.

Cilj je podići razinu digitalizacije i automatizacije lučkih poslovnih procesa kroz veću sigurnost rada i učinkovitije poslovanje u skladu s ESG kriterijima.

Boris Markoja, direktor i član Uprave Markoja kaže da kao vlasnik 5G spektra na regionalnoj razini u devet županija Republike Hrvatske, Markoja planira aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice.

Jedan od dva projekta

- Ponosni smo što je Europska komisija prepoznala inovativnost ovog projekta, koji će afirmativno utjecati na primjenu 5G tehnologije kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji. Iako je sam proces prijave na fond tehnički i administrativno zahtjevan, zahvalni smo što smo mogli računati na tako pouzdane partnere i ostvariti uspješan rezultat u kratkom roku - navodi Markoja.

Ovo je jedan od dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica, u koja će se uložiti ukupno 260 milijuna eura. Ujedno je ovo jedini projekt iz Hrvatske koji je Europska Komisija odobrila u sklopu fonda 5GSC od ukupno 14 odobrenih u cijeloj Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:22