ZELENO SVJETLO

Luka Burilović, predsjednik HGK: ‘Mjere su dobre, korektne i vrlo izdašne s obzirom na to da se radi o gotovo 6,3 posto BDP-a‘

Važnim smatraju da je vladinim paketom mjera uz građane obuhvaćeno i gospodarstvo

Luka Barilović

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozdravlja vladin paket mjera za suzbijanje inflatornih pritisaka i rasta cijene energenata, koji značajnim dijelom sadrži njezine preporuke, priopćio je HGK u četvrtak.

Tako su, kažu u komori, usvojene mjere koje je predložila u području električne energije, toplinarstva, uključivanja ukapljenog naftnog plina (UNP) u paket mjera i osiguravanje kreditnih linija za poslovanje i investicije HBOR-a.

"Komora je tražila, a vlada danas usvojila mjere koje obuhvaćaju i potrošače toplinske energije, koji će sada biti uključeni na jednak način kao što su do sada bili kupci plina. Također, s obzirom da Hrvatska kao zemlja nije u potpunosti plinificirana te neke tvrtke i dalje koriste UNP, bilo ih je nužno uključiti u subvencije i mjere iz kojih su do sada bili izostavljeni", kaže se u priopćenju.

Dodaju da prvi paket mjera nije uključivao velike tvrtke i velike potrošače električne energije, koji su novim mjerama pokriveni.

HGK ističe da je od samog početka krize isticala nužnost proširenja mjera, posebno na velike potrošače energije koji ne mogu izdržati pritisak enormnog rasta cijena energenata.

"Mišljenja smo da su 21 milijardu kuna vrijedne mjere, dobre, korektne i vrlo izdašne s obzirom na to da se radi o gotovo 6,3 posto BDP-a", izjavio je uz ostalo predsjednik HGK Luka Burilović.

Važnim smatra da je vladinim paketom mjera uz građane obuhvaćeno i gospodarstvo, s naglaskom na mala i srednja poduzeća koja zapošljavaju najveći broj radnika.

Vlada je u četvrtak predstavila jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:31