BITKA PROTIV INFLACIJE

Lagarde popustila: Europska središnja banka podignula kamatne stope prvi put u 11 godina!

Stopa je bila negativna od 2014. godine, kako bi se potaknulo banke da posuđuju novac, umjesto da ga polažu kod ECB-a

Zagrada ECB-a

 Daniel Roland/Afp

Europska središnja banka (ECB) podigla je kamatne stope prvi put u više od 11 godina pokušavajući kontrolirati rastuću inflaciju u eurozoni.

ECB je u četvrtak podignula ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 0,0 posto, a planira daljnja povećanja kasnije tijekom godine, prenosi BBC.

Stopa je bila negativna od 2014. godine, kako bi se potaknulo banke da posuđuju novac, umjesto da ga polažu kod ECB-a.

Potrošačke cijene porasle su rekordnom stopom od 8,6 posto u 12 mjeseci zaključno s lipnjem, što je znatno iznad cilja banke od 2 posto.

Središnje banke diljem svijeta, uključujući Englesku banku i američke Federalne rezerve, podižu stope kako se rast cijena ubrzava.

Rat u Ukrajini i pandemija Covida-19 doveli su do povećanja troškova energije, goriva i hrane, povećavajući i izvršavajući pritisak na kućanstva i usporavajući gospodarski rast.

Europska unija je ranjiva jer se uvelike oslanja na Rusiju u pogledu nafte i plina. Ovog je tjedna EU pozvala države članice da počnu racionalizirati opskrbu plinom zbog straha da će Moskva potpuno zaustaviti isporuke, uzrokujući nestašice i daljnji rast cijena.

ECB je počela smanjivati kamatne stope nakon financijske krize 2008. godine kako bi potaknula rast, a tijekom pandemije ih je spustila na -0,5 posto.

Međutim, ranije ove godine dala je do znanja da ih planira ponovno povećati, iako su ekonomisti očekivali samo povećanje od 0,25 postotnih bodova u srpnju.

ECB je objavila da će daljnja povećanja kamata "biti prikladna" te da će zauzeti pristup "od sastanka do sastanka" kada je podizanje stopa u pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:08