pravila za poduzetnike

Kvartalna izvješća moraju se slati, no nema kazni

U Ministarstvu financija koje vodi Zdravko Marić kažu da nakon završene javne rasprave analiziraju sve aspekte i kad zaključe što je najbolje, dat će konačan prijedlog Uredbe
Zdravko Marić
 Bruno Konjevic/Cropix

Javna rasprava o Uredbi koja regulira izvješćivanje o učincima pandemije i mjerama za pomoć gospodarstvu, nakon što je izazvala brojne negativne komentare, čini se, završit će kompromisom: kvartalna izvješća morat će se slati, ali neće biti kazni.

Poduzetnicima je najviše smetala upravo odredba o prekršajnim sankcijama u slučaju da ne ispune obvezu predaje kvartalnih izvješća - 20.000 kuna za obveznika i 5000 kuna za odgovornu osobu.

Ujedno su predložili da izvješća šalju samo tvrtke s godišnjim prometom veći od 300.000 kuna i posluju u sustavu PDV-a, kao i da se produlji rok predaje izvješća: umjesto 20 dana od kraja izvještajnog razdoblja, na 45 dana.

Iako se neslužbeno može čuti da je prihvaćen prigovor o kaznama, u Ministarstvu financija kažu da nakon završene javne rasprave analiziraju sve aspekte i kad zaključe što je najbolje, dat će konačan prijedlog Uredbe.

U razgovorima s predstavnicima HNB-a, Ministarstva financija i Fine, poduzetnici su razmatrali i dugoročna rješenja, o stvaranju jedinstvene digitalne platforme na razini države, na kojoj bi se prikupljali svi podaci za potrebe svih institucija, tako da bi se izvještaji predavali samo jedanput na jedno mjesto, a državne bi institucije s platforme uzimale podatke koji su im potrebni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:48