Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 286 tisuća tona hrane. Iako smo na razini Europske unije među zemljama s najmanjom količinom otpada od hrane po glavi stanovnika, ovaj podatak ukazuje na ozbiljan problem koji zahtijeva našu pažnju i djelovanje. Otpad od hrane nije samo ekonomski gubitak, već i značajan ekološki izazov koji utječe na održivost našeg okoliša.
Kako bi se u javnosti osvijestilo ovo ozbiljno pitanje, Jutarnji list i METRO organiziraju konferenciju “Hrana bez otpada: Put prema održivoj budućnosti Hrvatske” koja će se održati 30. listopada 2024. godine.
Ova Konferencija predstavlja važan korak u našem zajedničkom naporu da unaprijedimo način na koji pristupamo problemu otpada od hrane. Okupljanjem stručnjaka, predstavnika industrije, nevladinih organizacija i donositelja odluka želimo potaknuti konstruktivan dijalog i razmjenu ideja koje će nas voditi prema učinkovitim rješenjima. Kroz zajednički rad i inovativne pristupe možemo napraviti značajan pomak prema cilju smanjenja otpada od hrane u Hrvatskoj.
Nakon uvodnih govora glavni urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića, predsjednika Uprave, METRO Hrvatska Imre Horvatha i državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravka Tušeka uslijedit će prezentacije ‘Primjeri dobre prakse‘ koje će održati vodeći ljudi Metroa i Nestlea, te panel rasprave ‘Food Waste u Hrvatskoj - gdje se nalazimo?‘i ‘Održivo gospodarenje otpadom od hrane: primjeri i inicijative‘. Među panelistima su hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana borzan, CEO Perutnine Ptuj Pipo Dubravko Folnović, vlasnik restorana Rougemarin Marin Medak, te ostali stručnjaci iz industrije hrane i institucija iz sektora.
Na konferenciji će se tražiti odgovor kako se postaviti prema zapanjujućim brojkama o količinama bacanja iskoristive hrane. U svijetu se, naime, godišnje baci oko 1,3 milijarde tona hrane, odnosno 160 kilograma po glavi stanovnika što godišnje iznosi 1 bilijun dolara. U Europskoj Uniji se baci 57 milijuna tona hrane, ili 131 kilogram po glavi stanovnika u vrijednosti od 110 milijardi dolara.
Kada je riječ o Hrvatskoj kod nas se godišnje baci 286.379 tona hrane odnosno oko 71 kilogram po glavi stanovnika što je ekvivalent vrijednosti od oko 600 milijuna dolara.
Od ukupno odbačene hrane u Hrvatskoj 76 posto dolazi iz kućanstava, a 24 posto iz poslovnog sektora. Građani Hrvatske godišnje bace 129.616 tona jestive hrane, dok se baci i 86.726 tona nejestivog dijela.
Poticanje smanjenja nastajanja otpada od hrane jedna je od mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske koji se želi postići smanjenje globalnog otpada od hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini, za 50 posto i smanjenju gubitaka hrane u proizvodnim i opskrbnim lancima do 2030. godine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....