PRIJETI KOLAPS

Kineski Agrokor: Može li propast Evergrandea ugroziti i kinesku ekonomiju?

Kompanija ima 300 milijardi dolara duga, a vrijednost dionice pala joj je 80 posto
Evergrande Cultural Tourism City
 Jessica Yang/AFP

Bijesni prosvjednici okupljali su se proteklih dana ispred sjedišta nekretninske kompanije Evergrande iz Shenzena, blizu Hong Konga, tražeći odgovor na pitanje kakva će biti njezina budućnost. Oko 1,5 milijun ljudi položilo je depozite za nove stanove koje bi se tek trebalo početi graditi, ali sve vijesti upućuju na to da je druga najveća građevinska kompanija u Kini na najboljem putu da završi kolapsom, što bi mogao biti jedan od najvećih gospodarskih neuspjeha zemlje.

Snažno širenje Evergrandea omogućio je kineski bum nekretnina i dugo razdoblje ekonomskog rasta bez presedana. No, na kraju se pokazalo da je kompanija prezadužena, kako je nagomilala financijske obveze od preko 300 milijardi dolara. Slabosti su otkrivene lani, nakon što su vlasti počele pooštravati regulatorna pravila, jer su se pojavile teškoće u plaćanju dobavljača i pokrivanju drugih troškova, a vremenom su postajale samo izraženije. Kako bi izbjegla nekontrolirani bankrot, uprava je na kraju unajmila savjetnike.

Sistemski rizik

Nekretninski biznis smatra se jednim od glavnih pokretača kineskog rasta, iza kojeg stoji oko 30 posto ekonomske aktivnosti, pa analitičari ne dvoje kako bi bankrot tako velike kompanije kao što je Evergrande imao goleme posljedice. Ulagači su sve nervozniji da bi se problemi mogli proširiti na druge nekretninske tvrtke i stvoriti sistemske rizike za bankarski sustav Kine, drugog prema veličini svjetskog gospodarstva. Ipak, otklanjaju bojazan da bi to moglo izazvati domino efekt kakav se dogodio u slučaju kolapsa američke investicijske banke Lehman Brothers, koji je u 2008. godini označio početak financijske krize, ali dio ulagača ukazuje da bi moglo doći do određenih "prelijevanja".

U slučaju da restrukturiranje ne bude uspješno, ono je prilično izvjesno, posljedice otežanog pristupa likvidnosti mogle bi trpjeti i druge građevinske kompanije u zemlji. K tome, zabrinutost izaziva i odlučnost regulatora da provede sektorske reforme, unatoč procjeni da bi to moglo imati štetne posljedice za kinesko tržište nekretnina. U kolovozu prošle godine, uz ostalo, Peking je uveo nove mjere za pomno praćenje i kontrolu ukupne razine duga velikih investitora. Pojedini analitičari očekuju da bi sektor mogla zahvatiti velika depresija, a ne isključuju se ni društvena previranja, na što već upućuju prosvjedna okupljanja dobavljača i malih investitora. Trenutačno najizgledniji scenarij, prema pisanju Reutersa, jest stihijska prodaja imovine i kontrolirani stečajni postupak koji će zaštititi male investitore, ali štetu bi mogli pretrpjeti vlasnici korporativnih obveznica. Vrlo su slabi izgledi za spašavanje javnim novcem. U bilješci za klijente analitičarka Nomure Iris Chen kazala je kako ne vjeruje da vlada ima motiva spašavati privatno poduzeće Evergrande, ali neće ga ni aktivno gurati prema dolje, već će nadgledati uredni bankrot. Iako je regionalna vlada odbila zahtjev za spašavanje, piše Bloomberg, kineska pokrajina Guangdong angažirala je računovođe i pravne stručnjake koji će je savjetovati o potrebama restrukturiranja Evergrandea.

Milijarder Ka Yan

Ranije poznatu kao Hengda, piše Deutsche Welle, China Evergrande je 1997. pokrenuo Hui Ka Yan, danas jedan od najbogatijih Kineza. U ožujku prošle godine Forbes ga je uvrstio na treće mjesto ljestvice kineskih bogataša, ali u prosincu je pao na 10. mjesto. Kompanija prodaje stanove kupcima s višim i srednjim prihodima, a prisutna je u više od 280 gradova. Tvrtka je dovršila gotovo 1300 komercijalnih, stambenih i infrastrukturnih projekata, a zapošljava oko 200.000 ljudi. No, Evergrande se proširio i na druga područja gospodarstva, uključujući hranu, životno osiguranje, TV i film, te slobodno vrijeme. Također, upravlja nogometnim klubom FC Guangzhou (bivši Guangzhou Evergrande). Uza sve to, Evergrande je posljednjih godina pojačao akvizicije, koristeći bum na tržištu nekretninama.

Posustajanje je počelo prošlo ljeto, kada su vlasti zaoštrile pravila igre. Kako se kompanija oslanjala na pretprodaju da bi se financirala i održavala svoje aktivnosti, mjere su je prisilile da prodaje nekretnine uz sve veće popuste.

Mnogi kupci na društvenim mrežama izrazili su zabrinutost hoće li im biti vraćen novac nakon obustave stambenih projekata. Dvije agencije za kreditni rejting prošlog tjedna su Evergrandeu snizile rejting, a dionice kompanije koje kotiraju na burzi u Hong Kongu ove su godine pale više od 80 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:01