Trgovinski rat

Kina najavljuje protumjere na Trumpovo uvođenje novih carina: 'Nitko neće pobijediti'

Kina tvrdi da želi zaštititi svoja prava i interese kao i svjetski trgovinski poredak
Ilustracija, brod za prijevoz tereta
 Profimedia, Alamy

Ubrzo nakon odluke SAD-a o dodatnom povećanju carina na robu uvezenu iz Kine, očekivano, ta je zemlja najavila protumjere. Na taj način, kazao je kineski ministar trgovine, želi zaštititi svoja prava i interese kao i svjetski trgovinski poredak.

Administracija Donalda Trumpa je donijela odluku da uvođenju 10 postotnih carina na oko 5000 kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara, dok kineski ministar trgovine još ne iznosi detalje kakav će biti njihov odgovor. Međutim, Kina je ranije objavila listu američkih proizvoda čiji uvoz u Kinu doseže 60 milijardi dolara.

- SAD inzistira na povećanju carina, što unosi novu nesigurnost u konzultacije između dviju strana. Nadamo se da će SAD prepoznati moguće negativne posljedice takvih mjera i da će ih na vrijeme ispraviti, stoji u kineskom priopćenju.

Dvije su zemlje su jedna drugoj već uvele carina od 25 posto na robu vrijednu 50 milijardi dolara, pri čemu su posebno pogođeni američki proizvođači soje. U slučaju da Kina odgovori protumjerama, Trump je već najavio da će dodatno zaoštriti igru: uvest će carine na još 267 milijardi dolara vrijedne robe iz Kine. Time će iznos carinjene robe iz Kine dosegao oko 50 posto uvoza iz te zemlje. Američka gospodarska komora u Pekingu je upozorila da Washington podcjenjuje odlučnost kineskih vlasti u zaštiti svojih interesa.

- Silazna spirala na koju smo ranije upozoravali sada se i ostvaruje, kazao je predsjednik komore William Zarit, upozoravajući da iz ovog kontraproduktivnog ciklusa nitko neće izaći kao pobjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:41