ESG RATING

Kapital bježi od tvrtki koje ne posluju održivo: HGK predstavio model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki

Prvi krug ocjenjivanja za 2022. traje od 17. srpnja do 31. kolovoza

Marija Šćulac Domac, Tomislav Radoš, Tamara Kelava

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je u srijedu hrvatski ESG rating, model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki, najavivši da će nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima u ESG ratingu biti dodijeljene 19. rujna u sklopu konferencije "Podržimo održivo".

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance).

HGK je izradila hrvatski ESG rating, a kako je na konferenciji za novinare kazao potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, tvrtke će uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, korištenjem ESG ratinga moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Tvrtke mogu, kako je naveo, pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost.

Radoš je kazao i kako kapital bježi od tvrtki koje ne posluju održivo te kako je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja. Naveo je i kako je HGK kroz ESG akademiju educirala više od 800 polaznika kako razviti strategiju održivosti.

Potreba ESG transformacije postaje sve izraženija, a investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti. ESG kriterije se stoga mogu nazivati filterom uz pomoć kojeg dionici bolje razaznaju s kim žele surađivati, ističu iz HGK.

image

Dvorana HGK

HGK

HGK će, kako je najavljeno, dodijeliti nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima ESG ratinga, a prvi krug ocjenjivanja za 2022. traje od 17. srpnja do 31. kolovoza. Održive tvrtke koje su postigle najbolje rezultate ESG ratinga u pet kategorija bit će nagrađene na četvrtom izdanju tradicionalne konferencije HGK "Podržimo održivo" koja će se održati u Zagrebu 19. rujna.

Kako je rečeno, ta konferencija svake godine okupi više od 300 sudionika, renomirane međunarodne stručnjake te vodeće hrvatske tvrtke.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac kazala je da će jedna od tema na konferenciji biti uloga digitalizacije u podržavanju održivosti, a bit će riječi i o financiranju, izvještavanju, kružnom gospodarstvu te karakteristikama koje treba imati lider kako bi vodio tvrtku prema održivoj budućnosti.

image

Marija Šćulac Domac

Damjan Tadic/Cropix

Konferenciju su do sada, kako je navela, podržali Europska investicijska banka (EIB) i predstavništvo Europske komisije u RH kao institucionalni partneri, Erste banka, Fortenova Grupa, Regeneracija, Nexe, Siemens te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:55