Tržište nakon potresa

Kakve su stvarno cijene stanova u centru Zagrebu

Šef agenata za nekretnine prvo izjavio da su stanovi pali za 500 €, a sad tvrdi: Krivo sam se izrazio
Borislav Vujović (u krugu)
 CROPIX

Jesu li tražene cijene kvadrata stanova u centru Zagreba doista nakon potresa pale za čak 500 eura, kako je to tijekom gostovanja na HRT-u prije tri dana izjavio dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Borislav Vujović?

- Promet je još premali da bismo mogli govoriti sa sigurnošću, no ono što vidimo prema traženim cijenama jest da su tražene cijene otprilike 500 eura niže nego što je to bilo do 15. ožujka. S time da treba uzeti u obzir da je novijim zgradama u centru cijena ostala stabilna - rekao je Vujović te napomenuo da jača potražnja za kuće, posebno na periferiji grada.

Ta nas je Vujovićeva izjava poprilično zainteresirala pa smo, ponukani statistikom koju je predočio na nacionalnoj televiziji, od portala Njuškalo zatražili podatke o traženim cijenama stanova u centru grada u ožujku i kolovozu ove godine, kako bismo mogli provjeriti njegove tvrdnje.

Nesrazmjer

Riječ je o jednom od najpopularnijih internetskih oglasnika za prodaju ili najam nekretnina koji redovito objavljuje i pregled cijena kvadrata stanova po gradovima, čak i kvartovima, a na našu molbu iz Njuškala su nam poslali izdvojenu statistiku traženih cijena stanova iz oglasnika za mjesece ožujak i kolovoz, i to nekretnina koje se nalaze u Donjem i Gornjem gradu.

A ta statistika poprilično odudara od one koju je na nacionalnoj televiziji predočio Vujović.

Točnije, tražene cijene stambenih kvadrata na području Donjega grada u razdoblju od ožujka, kada su iznosile prosječnih 2660 eura za kvadrat, pale su tek za 60-ak eura, na prosječnih 2598 eura, dok pad cijena na području Gornjega grada iznosi neznatnih 30-ak eura s obzirom na to da je ovdje prosječna cijena kvadrata s 2634 eura iz ožujka pala na 2606 eura u kolovozu.

Taj nas je nesrazmjer u statistikama traženih cijena nekretnina začudio pa smo odlučili pogledati kakva je situacija s cijenama kvadrata stanova u centru grada na stranicama agencije Opereta, kojoj je Vujović vlasnik.

Listali smo stranicu za stranicom, no i dalje su nam se tražene cijene kvadrata u centru činile iznimno visokima, posebno kad se u obzir uzme da smo gledali prvenstveno starije stanove u centru.

Evo i nekoliko primjera s internetskih stranica Operete. Suterenski stan od 41 četvornog metra u Palmotićevoj ulici, u zgradi koja datira u davnu 1905. godinu, prodaje se za sve skupa 99.500 eura, što znači da mu je prosječna tražena cijena 2432 eura za kvadrat.

Statistika

Istina, stan djeluje kao da je nedavno uređen, nalazi se na atraktivnoj lokaciji, ali cijena od 2400 eura za četvorni metar nekretnine u suterenu i sada djeluje kao da je odavno premašila plafon, a kamoli da bismo mogli zamisliti kako bi se ista nekretnina još u ožujku nudila za 2900 eura po kvadratu.

Za 55 kvadrata u dvorišnoj zgradi u Jurišićevoj ulici prodavatelji pak traže 3072 eura za kvadrat, iako je zgrada sagrađena 1930. godine, energetskog certifikata još nemaju, a ujedno se stan nalazi na trećem katu bez pristupa dizalom.

Stan od 150 kvadrata u Martićevoj ulici prodaje se po cijeni od 2500 eura po kvadratu, iako je zgrada građena 1930. godine, jedna nekretnina u Tomašićevoj ulici, u zgradi iz 1937. godine te s energetskim certifikatom D, prodaje se za 3130 eura po kvadratu, stan od 49 kvadrata u blizini Kvatrića, u zgradi iz 1936., postiže traženu cijenu od 2600 eura za kvadrat.

Cijene se, dakle, niti na drugu ne čine kao da su nešto drastično pale, zbog čega zovemo Vujovića kako bi nam pojasnio matematiku koju je predstavio na HRT-u.

- Nažalost, krivo sam se izrazio. Nije bila riječ o traženim nego o postignutim cijenama nekretnina u centru grada, i to poglavito na temelju statistike dostupne u registru e-nekretnine, kojem pristup imaju licencirani agenti za prodaju nekretnina. Tamo je moguće provjeriti podatke i vidjeti kako su prosječne ostvarene, a ne tražene cijene pale za 500-tinjak eura za kvadrat na području centra Zagreba - ispravio se Vujović.

Drastičan pad

Napominje kako je najbitnije naglasiti da je promet nekretninama drastično pao te kako je on sad znatno manji nego u ožujku ove godine.

Statistiku ostvarenih cijena prodanih nekretnina koje bilježi registar e-nekretnine, nažalost, nismo uspjeli provjeriti s obzirom na to da nemamo pristup registru, a do zaključenja broja nismo dobili odgovor iz Ministarstva graditeljstva koje spomenuti registar vodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:04