DUGOROČNA ULAGANJA

Kako u svakom trenutku znati investicije i prinose svog fonda

 Shutterstock

Mirovinsku štednju članova obveznih mirovinskih fondova na tržištu kapitala investiraju mirovinska društva s ciljem ostvarivanja prinosa. Konkretno, prinos je postotak promjene vrijednosti obračunske jedinice tijekom određenog razdoblja, primjerice jedne godine. Ovisi o kretanju tržišne vrijednosti imovine mirovinskog fonda: primjerice, cijene obveznica, dionica i drugih vrijednosnih papira i imovine koja je u njegovu portfelju.

Evo kako pratiti investicije svojeg fonda i ostvarene prinose:

• Mirovinski fondovi na web-stranicama objavljuju informacije o ulaganjima čiji je udio veći od 10 posto, svaki mjesec objavljuju strukturu ulaganja, a dvaput godišnje i popis svih ulaganja.

• Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na svojem webu hanfa.hr svaki mjesec objavljuje izvješće o poslovanju obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova s informacijama o strukturi ulaganja u dionice, obveznice i ostale kategorije te o ostvarenim prinosima svakog fonda.

• Vrijednost obračunske jedinice svih obveznih mirovinskih fondova svaki dan možete pratiti na portalu Regosa regos.hr, na hrportfolio.hr i na stranicama mirovinskih fondova.

KAKO U SVAKOM TRENUTKU ZNATI KOLIKA JE MOJA MIROVINSKA ŠTEDNJA IZ DRUGOG STUPA

Svi znamo koliko novca imamo na svojim računima. I mirovinska štednja u obveznom mirovinskom fondu na vašem je osobnom računu. To je osobna kapitalizirana mirovinska štednja, vaš novac i vaša osobna imovina! U svakom trenutku možete provjeriti koliko novca imate na svojem mirovinskom računu.

To možete učiniti na sljedeći način:

• pozivom na besplatan infotelefon svojeg fonda uz broj svojeg mirovinskog računa i zaporku ili zaporku i OIB. To su podaci koje svaki član dobiva nakon upisa u fond

• na web-stranici svojeg fonda uz broj svojeg mirovinskog računa i zaporku

• SMS porukom koju šalje odabrani fond prilikom svake promjene na računu člana (ako je ta opcija ugovorena)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:20