lijepa poduzetnička priča

Kako je od jednog ureda s četvero zaposlenih stvorena najveća IT tvrtka u istočnoj Hrvatskoj

Mono je osnovan 2003. godine s vizijom online poslovanja i fokusa na strana tržišta. Danas zapošljava 120 ljudi, raste godišnjom stopom od 30 posto, a 90 posto prihoda ostvaruje u izvozu
Mono tim

U sjeni raznih afera, iseljavanja, političkih prepucavanja i atmosfere beznađa u Osijeku se već godinama događaju dobre priče koje su dosad prolazile relativno nezapaženo. Takvu priču već više od 19 godina gradi i Mono. Jedna je to od osječkih tvrtki predvodnika IT "booma" koji se dogodio u proteklih nekoliko godina i ne pokazuje znakove stagnacije.

Od skromnog početka 2003. godine četvorice početnika u poduzetničkim vodama i vizije stvaranja tvrtke s fokusom na strano tržište i online poslovanje, Mono je narastao na tim od 120 ljudi. Danas je prema broju zaposlenika i financijskim rezultatima najveća domaća IT tvrtka na istoku Hrvatske. Iz današnje perspektive njihova se vizija možda ne čini posebnom. No to je bilo vrijeme nezaposlenosti i neizvjesnosti. Primjena interneta u poslovne svrhe kod nas je bila u povojima. Pametni telefoni nisu postojali, a današnji industrijski velikani poput Facebooka još nisu bili ni osnovani. Mono kreće s razvojem proizvoda za obrazovanje, izradu web aplikacija i raznih programskih komponenti za uporabu u implementaciji raznovrsnih softverskih rješenja. Uspjeh u izradi i plasmanu ovih proizvoda vrlo su brzo prepoznali partneri s gotovo svih kontinenata. Usporedo s time, kreću u polagano zapošljavanje i širenje kapaciteta. Zbog manjka kvalificiranog kadra počinju surađivati s akademskom zajednicom, a u suradnji s još nekoliko lokalnih tvrtki pokreću projekt osnivanja udruge Osijek Software City, koja kroz godine postaje sinonim za osječku IT industriju. Krajem prvog desetljeća postojanja tvrtke prepoznate su niše s potencijalom za brži razvoj. Izradom sustava Mono eCTD Office za registraciju novih lijekova Mono postaje jedan od značajnijih proizvođača softvera za farmaceutsku industriju globalno. Nadalje, implementacija softvera za jednostavniji razvoj web aplikacija omogućava im daljnji rast u više industrija - bankarstvu i financijama, medicini, veterini, građevinarstvu, ljudskim resursima, prodaji nekretnina, transportu i sigurnosti. Sve to osigurava brz i kontinuiran rast stopom od 30-ak posto godišnje, a više od 90 posto prihoda ostvaruje se na stranim tržištima od Sjeverne Amerike preko EU do Australije - gotovo da nema države u kojoj Mono nije zastupljen. O kontinuitetu dobrog rada i dobre poslovne politike svjedoči i veliki broj nagrada i priznanja, od Zlatne kune (peterostruki dobitnici u posljednjih osam godina), ulaska u Deloitte Technology Fast 50, European Business Awards, te titula "skrivenog prvaka" (Hidden Champion) 2020. koja označava tvrtke koje mogu imati značajnu ulogu u gospodarskom razvoju i inovacijama zemlje.

image
Uprava kompanije: Jasmin Muharemović, Kristijan Horvat, Denis Sušac, Žarko Gajić

Prije gotovo šest godina Mono je pokrenuo inicijativu za izgradnju tehnološkog parka u Osijeku, specijaliziranog za ICT tvrtke. Unatoč preprekama i u suradnji s Gradom Osijekom, izgrađena je kompletna infrastruktura za smještaj devet tvrtki, kao i izgradnju centralnog objekta za manje tvrtke. Mono ovih dana završava izgradnju prvog objekta u IT parku, najsuvremenije poslovne zgrade ovoga tipa koja će na oko 1800 metara četvornih korisne površine moći primiti i do 150 ljudi nudeći im vrhunski komfor i radne uvjete. To će također omogućiti bržu i efikasniju edukaciju kandidata za otvorene pozicije, a Mono uvijek ima nekoliko otvorenih radnih mjesta za stručnjake različitih profila: developere, software testere, dizajnere, project managere i poslovne analitičare. Kroz programe stipendiranja, stručnih praksi i edukacija svake godine obuhvaćaju nekoliko desetaka kandidata za potencijalnu suradnju.

image
IT park

Osim poboljšanja poslovne infrastrukture, u tvrtki intenzivno provode razvojno-istraživačke aktivnosti. Novi projekti obuhvaćaju primjenu naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije u svrhu analize rezultata medicinskih pretraga, ili komunikacije korisnika s uređajima putem prirodnog jezika. Upravo će ovaj pristup biti temelj za daljnji razvoj u narednom periodu. Neki od proizvoda na kojima rade već jesu ili imaju potencijal postati globalno uspješnima, i omogućiti članovima tima stalan izazov i napredak u osobnom razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:31