‘PROJEKT PETRINJA‘

Jedan od pet najbogatijih Ukrajinaca ulaže u Hrvatsku jer smo stali uz njegov narod: Gradi farmu od 300 milijuna €

Megaprojekt na Banovini otvara koji oko 1500 novih radnih mjesta danas predstavljen u Petrinji

Ivica Pirić, vlasnik MHP-a Jurij Kosiuk i Tugomir Majdak

Kada je prije deset mjeseci prvi put objavljena, informacija o ulaganju oko 300 milijuna eura u izgradnju peradarske farme na području Banovine izazvala je podsmijeh i odmahivanje rukom. Danas je to projekt koji odlično napreduje i u tijeku su ishođenje potrebne dokumentacije i zatvaranje financijske konstrukcije. Prema riječima Tugomira Majdaka, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede, ovo je "megaprojekt koji bi poželjela svaka članica Europske unije, ali je investitor odabrao baš Hrvatsku". A investitor je ukrajinski poduzetnik Jurij Kosiuk, jedan od pet najbogatijih Ukrajinaca i vlasnik najveće prehrambene tvrtke u toj zemlji.

U ekskluzivnoj izjavi za Jutarnji list, Jurij Kosiuk posebno ističe sljedeće: "Kao vlasnik Grupe Perutnina Ptuj i PIPO Čakovec, zainteresiran sam za novi projekt moje tvrtke MHP u Hrvatskoj, koji će otvoriti 1500 novih radnih mjesta. Realizirat će se na potresom pogođenom području Banovine, za koju je to od velikog značaja. U potpunosti smo posvećeni projektu, i već radimo na izradi zemljišnih studija, izradi projektne dokumentacije potrebne za dobivanje okolišne i građevinske dozvole. Radujemo se rješavanju svih problema i nadamo se da ćemo to uskoro početi provoditi. Dugo smo i naporno istraživali gdje ili u kojoj zemlji unutar i izvan EU bismo trebali razviti tu novu monumentalnu investiciju. Opsežno smo istraživali i komunicirali s nekoliko različitih vlada. Glavni razlog zašto smo se konačno odlučili za Hrvatsku i, točnije za Banovinu, bio je profesionalan i ambiciozan pristup hrvatske Vlade, te posebno osobni doprinos hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. I naravno, nismo mogli zanemariti činjenicu da je Hrvatska stala uz Ukrajinu i njezin narod, kao veliki prijatelj tijekom ruske invazije. Uspjeh projekta te veličine uvelike se oslanja na dobar odnos između Vlade i poduzeća, i vjerujemo da smo u Hrvatskoj pronašli savršeno mjesto".

Odlično napreduje

Predstavnik MHP Group Jevgenij Dranov, direktor tvrtke PIPO Čakovec Dubravko Folnović, državni tajnik Majdak, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj Ivica Pirić, u Petrinji su se susreli sa sisačko-moslavačkim dožupanom Mihaelom Jurićem te s predstavnicima grada Petrinje i četiri općine na čijem području će se projekt realizirati, kako bi im predstavili projekt. Majdak naglašava kako projekt koji se službeno zove "Projekt Petrinja", odlično napreduje. Jutarnji list prvi objavljuje detalje tog velikog projekta. Dosad je definirano pet milijuna četvornih metara zemljišta na kojem će se projekt realizirati te je definirano gdje će biti smješteni koji objekti.

Zemljište je u najvećoj mjeri u vlasništvu države, a 50 posto njega je građevinsko, što je uvelike ubrzalo realizaciju. Ukupno će biti izgrađeno oko 100 peradarnika na ukupno sedam farmi, koje će se nalaziti u Letovaniću, Žažini, Pešćenici, Mahovu, Popovača Otoku, Brestu Pokupskom i Grabrovom Potoku. Prema dostupnim informacijama, godišnji kapacitet peradarnika bit će 25 milijuna pilića. Uz to, izgradit će se i tvornica stočne hrane, koja će, prema tvrdnji Majdaka, biti jedna od najvećih regionalnih tvornica stočne hrane. Također, izgradit će se i klaonica, valionica pilića te prostor za preradu.

Trenutačno se obavljaju geodezijska ispitivanja tla na odabranom zemljištu. Majdak predviđa kako bi se sva potrebna dokumentacija mogla ishoditi za devet mjeseci te bi izgradnja objekata trebala početi 2024. godine. Početak proizvodnje očekuje se 2026. godine. Paralelno s rješavanjem dokumentacije, rješava se i financijska konstrukcija cijelog projekta preko HBOR-a i poslovnih banaka, a investitor je dužan uložiti 20 posto vlastitih sredstava u projekt.

image

Predstavljanje projekta

Dugoročni ciljevi

Prema Majdakovim riječima, na toj farmi bit će zaposleno između 1500 i 2000 radnika, dok će indirektno uz farmu biti vezano još 3000 ljudi, a za potrebe tvornice stočne hrane bit će angažirano 40 tisuća četvornih metara poljoprivrednih površina. "To će, u svakom slučaju, značajno povećati godišnju poljoprivrednu proizvodnju hrane u Hrvatskoj i omogućiti realizaciju postavljenih dugoročnih ciljeva u proizvodnji hrane", naglašava Majdak. Prema njegovim riječima, cijeli taj projekt ima veliku podršku lokalnih vlasti, Ministarstva poljoprivrede, kao i Vlade i premijera. "On će sigurno pomoći revitalizaciji i demografskoj obnovi Banovine", istaknuo je Majdak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:19