Bizovačke toplice

Jako Andabak dosad je uložio 66 milijuna kuna, no hotel Termia i dalje je zatvoren

Prije četiri godine plan je bio da novi hotel ima 160 smještajnih jedinica, dva restorana i wellness centar, no otkad je to najavljeno, ništa se nije dogodilo
Jako Andabak
 Sandra Simunovic/cropix

Otkako je prije sedam godina kupio kompleks Bizovačkih toplica, poznati hrvatski hotelijer Jako Andabak u ovu je slavonsku turističku destinaciju uložio više od 66 milijuna kuna.

Nakon što je za kupovinu samoga kompleksa izdvojio 14 milijuna kuna, Andabak je odmah započeo rekonstrukciju i uređenje zapuštenih objekata, pa su prva ulaganja, vrijedna 10 milijuna kuna, obuhvatila i gradnju najvećeg bazena s valovima u Hrvatskoj. Nastavilo se sa 22 milijuna kuna vrijednom gradnjom novog lječilišnog kompleksa, a još je 20 milijuna kuna uloženo u obnovu unutrašnjih bazena, sportskih terena i okoliša, pa Bizovačke toplice tako danas imaju 11 bazena, od kojih dva termalna za rehabilitaciju pacijenata te sedam unutrašnjih s vodenim atrakcijama i toboganom, kao i dva vanjska.

Rušenje bolje rješenje

No, ono što nemaju je hotel. Zapravo, imaju ga, ali nije u funkciji. Hotel Termia, koji je dio kompleksa, već je godinama zatvoren jer prije svega funkcionalno ne ispunjava potrebne kriterije.

Andabak je od samog početka najavljivao da će Termia, koja je inače otvorena 1990. godine, biti obnovljena, no prije četiri godine odlučio je da mu je puno bolje rješenje rušenje postojećeg hotela i gradnja novoga, s četiri zvjezdice. Procjena je bila da bi to bio projekt vrijedan oko 10 milijuna eura.

"Nakon detaljnih analiza i usporedbi troškova adaptacije postojećeg objekta ili rušenja i gradnje novog, podaci su pokazali da je druga opcija isplativija s obzirom na sadašnju iskoristivost zajedničkih prostora i smještajnog dijela. Trenutno se dovršava projekt za rušenje te se istovremeno radi projekt novog hotela", odgovorili su Jutarnjem listu prije četiri godine iz Andabakova koncerna. Plan je bio da novi hotel ima 160 smještajnih jedinica, dva restorana i wellness centar. No, otkad je to najavljeno, na prostoru Termije ništa se nije dogodilo. Stari je hotel i dalje na svojem mjestu, a čini se da ni uskoro neće biti nekih pomaka.

"Projekt investicije u Bizovačkim toplicama je u fazi pripreme te se trenutno istražuje nekoliko različitih opcija razvoja. Cilj je pronaći kvalitetno i inovativno rješenje koje bi bilo dugoročno održivo i konkurentno po ponudi i sadržaju te dalo svoj doprinos razvoju same destinacije", kratak je odgovor koji nam je poslala Jelena Brandeker, voditeljica prodaje i marketinga u tvrtki Izvor upravljanje d.o.o., koja upravlja Bizovačkim toplicama.

Načelnik nije zadovoljan

Nema sumnje da je kupnjom Bizovačkih toplica i dosadašnjim ulaganjima Andabak jako puno učinio za razvoj turizma, osobito zdravstvenog, u Bizovcu i Osječko-baranjskoj županiji, no načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković nije zadovoljan onime što se događa vezano uz hotel.

- Gospodin Andabak je do sada puno učinio, ali iskreno govoreći, nadali smo se da će i hotel biti vrlo brzo riješen jer su takve bile i najave vlasnika. No, prošle su već četiri godine, a Termia je danas u još gorem stanju nego što je bila. Obnova ili gradnja novog hotela puno bi značila za općinu, ali i cijeli ovaj kraj - poručio je Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 19:26