PROŠLI SELEKCIJU

Istra traži financiranje 58 javnih projekata vrijednih 1,8 milijardi kuna

Vjerujem da će Vlada prepoznati naše projekte i uvrstiti ih u svoj program, istaknuo je istarski župan Fabrizio Radin
 Goran Šebelić/HANZA MEDIA

Istra traži da se 58 njezinih javnih projekata vrijednih 1,8 milijardi kuna uvrsti na popis države za financiranje iz Europskom fonda za oporavak i otpornost. Riječ je o projektima koji su već u realizaciji, ali i projektima koji su pripremljeni i traže moguće izvore financiranja. Ima tu svega - od gradnje škola, do uređenja pulskog lukobrana, uređenja domova za starije i nemoćne, do ulaganja u Opću bolnicu Pula te Specijalnu bolnicu Martin Horvat u Rovinju, digitalizacije javne uprave, rekonstrukcije zgrade županije i pulske gradske uprave.

- Riječ je o projektima koje smo prijavili nakon selekcije čak 350 raznih projekata. S odabirom projekata počeli smo 20. kolovoza, i to u suradnji s istarskim gradovima i općinama. Neki su već u fazi realizacije. Vjerujem da će Vlada prepoznati naše projekte i uvrstiti ih u svoj program, istaknuo je istarski župan Fabrizio Radin. Inače, sama županija predložila je 27 projekata vrijednih 1,1 milijardu kuna.

To su primjerice digitalizacija javne uprave koji bi se provodio zajedno s istarskim gradovima, izgradnja Medicinske škole u Puli, rekonstrukcija i dogradnja Strukovne škole E. Kumičića u Rovinju te dogradnja i rekonstrukcija OŠ Svetvinčenat. Također, značajan je i projekt rekonstrukcije zgrade infektivnog odjela Opće bolnice Pula i priprema prostora za prihvat COVID pozitivnih pacijenata, obnova radiološke dijagnostike s digitalizacijom u Istarskim domovima zdravlja, adaptacija zgrade ravnateljstva Opće bolnice Pula za stvaranje smještajnih kapaciteta za liječnike, te adaptacija Specijalne bolnice za OiR "Martin Horvat" Rovinj s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti. Tu je i program poticanja razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji, kao i projekti Lučkih uprava Pula, Poreč, Rovinj i Umag-Novigrad.

Uz njih, najviše novca za projekte u Istri traži i Pula – 213 milijuna kuna.

- Više puta znamo reći da je Istra lokomotiva Hrvatske, a da napredak Istre donosi korist cijeloj državi. Istra već sada prednjači kad govorimo o digitalizaciji. Među prvima smo uveli e-upravu, omogućili pokrivenost našeg područja internet signalom putem wi-fi hot spotova i kroz širokopojasnu infrastrukturu. Konstantno potičemo razvoj start-upova osiguravajući im prostorne i financijske uvjete za rad, uvodimo e-škole u nastavu, širimo broj javnih usluga koje se mogu plaćati beskontaktno, online itd. Međutim, cilj nam je provesti sveobuhvatnu digitalnu transformaciju koja se u suštini svodi na jedno, a to je učiniti život ljudima kvalitetnijim i jednostavnijim. Prvi korak je da do kraja digitaliziramo našu upravu, da smanjimo birokraciju i papire na minimum, da usluge budu brze i dostupne, a da transparentnost rada dignemo na još višu razinu, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:45