VRIJEDI ZABILJEŽITI

Informacija koja je prošla ispod radara: Hrvatskoj je uspjelo nešto što je donedavno bila najveća muka

Rekordna grabež za euroobveznicama Hrvatskoj, Primorcu su nudili 5,5 puta više od traženog

Povećava se povjerenje koje ministar finacija Primorac uživa u poslovnoj zajednici

 Dragan Matic/Cropix

S obzirom na to da je Hrvatska imala sreće da su joj se tijekom vladavine Andreja Plenkovića posrećili ministri financija koji doista nešto znaju o poslu koji bi trebali raditi, potpuno nezapaženo u domaćoj javnosti prošla je informacija da je RH početkom tjedna izdala euroobveznicu u čemu je zabilježila do sada neviđeni interes međunarodnih investitora. Svatko tko se sjeća hrvatskih muka sa zaduživanjem u ranijim razdobljima dobro zna da su se značajna izdanja, pogotovo međunarodna, pažljivo najavljivala, pa potom reklamirala kao veliki uspjesi, odnosno dokazi stabilnosti države, čak i uz relativno visoke cijene izdanja.

S bivšim ministrom Zdravkom Marićem, kao i aktualnim Markom Primorcem, ne morate se slagati u značajnim dijelovima financijske doktrine, ali im se mora priznati da su malo po malo dogurali RH do prvih ozbiljnijih hvalospjeva investicijske zajednice. To ne proizlazi iz priopćenja Ministarstva financija o uspješnom izdanju 10-godišnje obveznice u iznosu od 1,5 milijarde te prinosom od 3,421 posto, nego iz poruka aranžera izdanja investitorima koji de facto indirektno poručuju da Hrvatska nije više samo vrlo privlačna turistička destinacija, nego se ima šanse razviti u malu europsku investicijsku meku.

Donosimo stoga nekoliko stručnih naglasaka/natuknica iz komentara aranžera izdanja hrvatske 10-godišnje euroobveznice:

- Impresivan doček od samog početka, s nekoliko značajnih narudžbi s visokokvalitetnih računa i pozitivnih povratnih informacija prikupljenih tijekom marketinške vježbe brzo pretvorenih u stvarne narudžbe nedugo nakon otvaranja knjige

- Konačna potražnja veća od 8,25 milijardi eura (5,5 puta više od traženog iznosa) predstavlja najveću knjigu koju je Hrvatska ikada postigla u izdanju obveznica u eurima, te je 1,4 puta veća od knjige iz 2023. i 3,1 veća od one ostvarene 2022.

- 24 troznamenkaste narudžbe, od kojih su 3 veće od 500 milijuna eura

- Više od 170 stavki, što pokazuje visoku granularnost knjige narudžbi

- Jasna poruka iz gornjih brojki je da je uvjerenje ulagača u hrvatsku priču znatno poraslo u posljednjih nekoliko godina te da je pristupanje eurozoni otključalo nove džepove potražnje

- To je rezultiralo značajnim proširenjem globalnog sponzorstva ulagača za vaš kredit, kao što je prikazano ogromnim udjelom međunarodnog sudjelovanja, koje čini ~80% konačne knjige

- Najmanji spread koji je Hrvatska ikada postigla na izdanju obveznica u eurima

- Prvo izdanje obveznica u eurima čija je cijena ponovne ponude niža od 100 bps

Sve ove natuknice potvrda su da je RH dosegla razinu na kojoj uživa povjerenje stranih investitora, bez obzira na to što se nalazimo u izbornoj godini te na očigledni utjecaj predizborne propagande na javne politike.

Aranžeri izdanja euroobveznice bili su Deutsche Bank, J.P. Morgan, Morgan Stanley i Zagrebačka banka.

Ministarstvo financija u službenom priopćenju pojašnjava da je izdanje euroobveznica privuklo "…oko 180 najkvalitetnijih investitora uz razvijenu geografsku diversifikaciju (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo/Irska, Austrija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Danska, SAD, države srednje i istočne Europe, zemlje Beneluksa, Južne Europe i dr.). To je rezultiralo značajnim proširenjem globalne podrške ulagača u hrvatske vrijednosnice, što je prikazano izrazitim udjelom međunarodnog sudjelovanja koje čini 80 posto konačne knjige narudžbi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 09:06