IZVIJEŠĆE EUROSTATA

Inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj u lipnju na rekordnim razinama: Hrani ju snažan rast cijena energenata i hrane

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 25 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Godišnja stopa inflacije u EU, eurozoni i Hrvatskoj u lipnju je dosegnula nove rekordne razine, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u lipnju je dosegnula rekordnih 9,6 posto, porastavši za 0,8 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni uvećana je za pola postotnog boda, na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca.

U prošlogodišnjem lipnju na razini Unije potrošačke su cijene na godišnjoj razini uvećane 2,2 posto, a u eurozoni 1,9 posto.

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava daljnji skok cijena energenata, za 42 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Izrazitije su ponovo porasle i cijene hrane, za 11,2 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 25 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, a usporila samo u Njemačkoj i Nizozemskoj, pokazalo je izvješće.

Hrvatska u društvu "dvoznamenkastih"

U lipnju udvostručio se broj zemalja EU-a s dvoznamenkastim godišnjim stopama inflacije, pa je tako rast cijena za 10 posto i više zabilježilo 25 zemalja, a priključila im se i Hrvatska.

Najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovo su zabilježile baltičke zemlje – Estonija od 22 posto, Litva od 20,5 posto, a Latvija od 19,2 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, cijene su u lipnju porasle 8,2 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, očitujući sporiji rast nego u svibnju kada su uvećane 8,7 posto.

Blizu je i Italija, treće gospodarstvo eurozone i također važan trgovinski partner Hrvatske, s rastom potrošačkih cijena od 8,5 posto, nadomak prosjeku eurozone.

Irska je, pak, s 9,6-postotnom godišnjom stopom inflacije izjednačena s prosjekom Unije.

U Hrvatskoj je godišnja inflacija potrošačkih cijena, mjerena HICP-om, u lipnju dosegnula rekordnih 12,1 posto. U svibnju iznosila je 10,7 posto, a u lipnju prošle godine 2,2 posto.

Najbliže Hrvatskoj u lipnju ove godine bile su Grčka, s godišnjom inflacijom od 11,6 posto, te Mađarska i Slovačka, s 12,6 posto višim potrošačkim cijenama u odnosu na isti mjesec godine ranije.

Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u lipnju imala godišnju inflaciju od 10,8 posto.

Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu bilježila Malta, od 6,1 posto. Slijede drugo najveće gospodarstvo eurozone, ono Francuske, s inflacijom od 6,5 posto, te Finska, gdje su potrošačke cijene bile više za 8,1 posto nego u lipnju prošle godine.

Na godišnjoj razini, rast potrošačkih cijena usporio je u lipnju, osim u Njemačkoj, još samo u Nizozemskoj, sa svibanjskih 10,2 posto, na 9,9 posto, pokazalo je najnovije Eurostatovo izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:45