GRAĐEVINSKI DIV

Imaju 1,7 milijardi kuna prihoda i plaću od 1277 eura: ‘Imamo i problem s radnicima...‘

Vlasnik tvrtke na skupu u HGK iznio je, po njemu, loše statistike i još lošija predviđanja o zapošljavanju

Stranci u redu za ishođenje radnih dozvola

 Goran Mehkek/Cropix

Već tristotinjak od 850 zaposlenih u vodećem hrvatskom građevinskom poduzeću Kamgrad danas su strani radnici, a iako su još uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Albanije i s Kosova, ubuduće će se više morati okrenuti radnicima iz udaljenijih zemalja jer ih u regiji nema dovoljno, što sve zajedno predstavlja i priličan logistički izazov, prema riječima vlasnika i prokurista Dragutina Kamenskog.

Pritom ne misli samo na dugotrajnu proceduru pronalaženja radnika i dobivanje dozvola za njihov boravak i rad u MUP-u te viza, nego i cijeli niz drugih postupaka nužnih za njihovu prilagodbu, obuku i organizaciju rada te smještaj, prijevoz, prehranu, pa i prevođenje jezika. Procjena, koju je iznio na skupu u HGK, jest da je u fazi prilagodbe na nove uvjete strani radnik skuplji čak 30 posto nego domaći.

Još više stranaca

Kamgrad je dogurao do toga da su mu stranci praktički trećina zaposlenih u razdoblju od samo šest godina, a kako se čini, to će se i povećavati. U pitanju je kompanija koja je u 2021. imala prihod od 1,7 milijardi kuna, a na ljestvici top 10 tvrtki u Hrvatskoj koje se bave gradnjom stambenih i nestambenih zgrada bili su na prvom mjestu, prema sektorskoj analizi Ekonomskog instituta Zagreb. Podsjetimo, građevinarstvo je sektor u kojem se najviše traže strani radnici, a u prošloj godini je MUP za njih odobrio gotovo 54 tisuće dozvola od ukupno 125 tisuća.

"Znali smo imati i po šest prevodioca u kompaniji", kaže Kamenski. "Što je više nacija na jednom gradilištu, to je stvar kompliciranija", napominje, posebno pritom ističući i da je teško osiguravati u tim uvjetima adekvatno provođenje zaštite na radu. No, naravno, nastavit će s uvozom, kaže da nemaju izbora, što rade preko agencija te sami na osnovi preporuka. Vezano za troškove smještaja i prehrane stranih radnika, navodi da su oni za to dva do tri puta veći od onoga što je predviđeno neoporezivim primicima od nesamostalnog rada.

image

Dragutin Kamenski, vlasnik tvrtke Kamgrad

Darko Tomas/Cropix

Dodatni problem sada je to što sve više nedostaje i školovanijeg, tehničkog kadra, poput građevinskih tehničara i inženjera na gradilištu. "To je izuzetno izazovno. Njih ima na vanjskim tržištima, mogli bismo ih uvesti, ali što oni mogu raditi kod nas ako ne znaju hrvatski jezik?

Nema iznosa plaća

Da bi ga naučili, upoznali se s propisima i zadovoljili sve stručne procedure, treba najmanje tri godine", kaže pomalo zdvojno Kamenski. Na kompanijinoj web stranici trenutno imaju otvorene natječaje za sedam takvih pozicija, a za građevinskog tehničara/inženjera završnih radova koji bi bio spreman s ugovorom na neodređeno vrijeme raditi po lokacijama u cijeloj zemlji nude se razne beneficije, kao i besplatni smještaj te prehrana (dva topla obroka) na gradilištu, a u zadnjoj rečenici stoji napomena: "uz uvjet aktivnog korištenja i znanja hrvatskog jezika, podržavamo zapošljavanje stranih državljana".

Ne navode se iznosi plaća koje se nude, a prema podacima s Finina servisa Info.biz, prosječna neto plaća u Kamgradu je 2021. po zaposleniku bila 1277 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:20