DRUGAČIJI MODEL

I Španjolci uvode dodatni porez, ali ne kao Hrvatska: uzimat će dio od prihoda banaka i energetskih kompanija, i još traže...

Zahtjev španjolske vlade je da banke ne prebacuju trošak poreza na klijente

Žena napušta štand s hranom, postavljen kao nužna pomoć ugroženima aktualnom krizom. Ovu akciju pokrenuli su građani u Madridu

 Pierre-philippe Marcou/Afp

Energetske kompanije i banke plaćat će u Španjolskoj u iduće dvije godine izvanredni porez, ali on se neće primjenjivati na dobit nego na prihode, prijedlog je koji je prošao u donjem domu parlamenta te mu predstoji izglasavanje u Senatu.

Kako je rekao španjolski socijaldemokratski premijer Pedro Sánchez, taj je porez način na koji veliki biznis "pruža ruku" dok brojne španjolske obitelji podnose posljedice visokog rasta troškova života, prenosi Financial Times, opisujući tu privremenu mjeru kontroverznom.

Od velikih banaka se namjerava prikupiti u iduće dvije godine tri milijarde eura kroz porez od 4,8 posto na prihod od kamata i provizija. Od energetskih kompanija vlada računa na četiri milijarde eura naplaćujući 1,2 posto poreza na prihod od prodaje. Pritom, prijedlog predviđa da se taj porez neće primjenjivati na prihod koji dolazi od reguliranih aktivnosti, što uključuje upravljanje električnim i plinskim mrežama.

Naravno, u oba sektora je taj prijedlog dočekan s kritikama, negativna reakcija stigla je i od Europske središnje banke zbog dodatnog oporezivanja banaka, koja je upozorila da je zahtjev španjolske vlade da banke ne prebacuju trošak poreza na klijente protivan politici ECB-a, prenosi Financial Times. MMF pak poručuje da je važno promatrati kako će sve to utjecati na dostupnost kredita i njihovu cijenu te otpornost samih banaka, kao i na ulaganja energetskih kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:34