očitovanje

HUB: Presuda Suda EU-a o konverziji nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj

Iz Udruge Franak su ocijenili pak da presuda ima neprocjenjivu vrijednost za sve potrošače koji su u Hrvatskoj konvertirali švicarski franak u euro
 Zeljko Grgic/Cropix

Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.

Naime, Udruga Franak danas je izvijestila da je Sud EU-a donio presudu u španjolskom predmetu C-268/19 kojom je trebao odgovoriti na pitanje ima li potrošač koji je konvertirao ugovornu odredbu pravo utvrđivati ništetnost te odredbe, ako u trenutku konverzije nije znao da će ta ugovorna odredba koja se konvertira odnosno mijenja kasnije biti utvrđena ništetnom.

Po presudi, tumače iz Udruge, potrošači s konverzijama imaju pravo na obeštećenje, a očekuju da će Sud EU-a jednako stajalište zauzeti i u hrvatskom predmetu. Iz "Franka" su ocijenili i da presuda ima neprocjenjivu vrijednost za sve potrošače koji su u Hrvatskoj konvertirali švicarski franak u euro.

Kako su iz HUB-a naveli u svom očitovanju u povodu te presude, uloga Suda EU-a je tumačiti pojedine odredbe europskog prava vezane uz konkretan slučaj u kojem je Sudu upućen zahtjev te dati mišljenje temeljem kojeg će nacionalni sud donijeti odluku u pojedinačnom postupku.

Ustvrdili su da je "slučaj Franak" jedinstven u Uniji jer je u Hrvatskoj doneseno zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika kredita u "švicarcima" s korisnicima kredita u eurima, a povrh toga je bilo obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača.

Banke su u cijelosti postupile u skladu s navedenim zakonskim rješenjem i samostalno podnijele troškove konverzije u iznosu od 7,5 milijardi kuna, što je također jedinstven slučaj u EU-u, napomenuli su iz HUB-a.

"Shodno tome, presuda Suda EU-a C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj"; istaknuli su.

Napisali su i da su za hrvatske okolnosti relevantne odluke Suda EU-a u kojima je taj sud više puta potvrdio da se direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva te da predviđena sankcija iz te direktive o pravima potrošača nije poništenje cijelog ugovora, već uspostava ravnoteže između ugovornih strana i održavanje ugovora na snazi.

"Upravo u skladu s tim stajalištem Suda EU-a, Vrhovni sud je u oglednom postupku potvrdio da su svi sporazumi sklopljeni temeljem zakona u RH valjani i da je na taj način uspostavljena ravnoteža i korisnici kredita u švicarskim francima u cijelosti obeštećeni, čime je ujedno ostvaren i cilje direktive 93/13 za održavanjem ugovora na snazi“, zaključili su iz Hrvatske udruge banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 00:07