BORIS DRILO

‘HT nudi 5G mrežu za više od milijun hrvatskih građana‘

‘Najviša dopuštena jačina zračenja ne mijenja se. Ostajemo rigorozniji od mnogih razvijenih europskih zemalja poput Italije, Francuske, Austrije i Velike Britanije‘
Boris Drilo
 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što ga je konkurencija dugo izazivala u mobilnim komunkacijama, Hrvatski telekom ove je godine napravio odlučan zaokret. Prvi je u Hrvatskoj ponudio 5G komercijalno, i to ga već sad nudi za više od milijun građana u 14 gradova, da bi zatim od Speetesta i Ookle dobio priznanje da se na testiranju njegova 4G mreža pokazala 10. najbržom mobilnom mrežom na svijetu što dosad nije postigao niti jedan operater iz Hrvatske. Jutarnji list o tome je razgovarao s Borisom Drilom, članom uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije. Drilo kaže da je očekivao dobar plasman, ali da nije ni sanjao da će biti deseti na svijetu. "Posebno je teško ovaj rezultat ostvariti ako ste tržišni lider, jer to znači da najviše podatkovnog prometa, unas čak 40 posto ukupnog internetskog prometa svih mobilnih mreža, prolazi kroz HT mobilnu mrežu što je ujedno i tehnološki te kapacitivno najzahtjevnije", ističe.

Koliko HT ima korisnika 5G-a?

U ovom trenutku u našoj mreži je oko 17 tisuća korisnika s 5G uređajima. 5G je omogućen korisnicima u pojedinim tarifama do kraja lipnja 2021., bez plaćanja naknade. Prednjače modeli Samsunga, s udjelom od 50 posto, zatim iPhone s udjelom od 20 posto, i potom slijedi skupina kineskih proizvođača, poput Huaweija i Xiaomija.

Zašto ste se požurili ponuditi komercijalni 5G besplatno?

Zato je to važno i nama i našim korisnicima. Za nas je to bitan tehnološki iskorak, jedan cilj u našem razvojnom putu kojim smo i sebi i partnerima željeli pokazati što želimo postići. Korisnicima je pak to važno, jer su ove godine svi top najnoviji modeli mobitela podržali 5G tehnologiju. Ako imate najbolje tarife na našoj mreži i najbolje mobitele, mi želimo da imate i najbolje korisničko iskustvo tj. najbrži pristup mobilnom Internetu i aplikacijama.

Kad je došao 2G, 3G i 4G o tome se nije raspravljalo, ali s pojavom 5G-a se o tome priča. Da li je vaš 5G pravi 5G s obzirom da se frekvencije za 5G dijele tek 2021.?

Hrvatski Telekom je ponudio komercijalno 5G, i to je pravi 5G u smislu kako funkcionira razmjena podataka između mobitela i baznih stanica. Zato na mobitelu imate 5G ikonu. Naš 5G radi na frekvencijama koje sada imamo. Kada dobijemo nove frekvencije, počet ćemo ih koristiti. Ovdje je važno razumjeti da će 5G raditi na svim frekvencijama, novim i starim, uključivo i one koje se danas koriste za 4G, 3G i 2G tehnologije.

Što vam je omogućilo da ponudite komercijalno 5G prije 2021. i 5G frekvencija?

Regulator Hakom je u pravilniku namjene radiofrekvencijskog spektra proširio definiciju tehnološke neutralnosti spektra kojeg koristimo. Do sada se ta neutralnost odnosila na 2G, 3G i 4G tehnologije. Tehnologija 5G nije bila obuhvaćena, jer u trenutku pisanja pravilnika nije postojala. To je sad Hakom izmijenio, što je uobičajena praksa posvuda u svijetu. Međutim, to ne znači da nećemo morati ići na dodjelu novog 5G spektra. Ovo sada je prijelazno rješenje. Država planira dodijeliti 5G frekvencije. Mi se nadamo, s obzirom na to da vjerujemo da još nije vrijeme za monetizaciju 5G-a, da će naknade koje će država tražiti za 5G biti pravično postavljene kako bi se omogućilo da što prije uspostavimo infrastrukturu koja će biti osnova za digitalizaciju gospodarstva i društva.

Koliko je u ovom trenutku brže surfati preko 5G-a u odnosu na 4G?

Trenutačno ćete na 5G-u surfati 10 do 15 posto brže nego na 4G-u. To je zato što se koriste postojeće dostupne frekvencije, koje su se dosad koristile za 4G pomoću tehnologije zvane Dynamic Spectrum Sharing, i ograničen set dostupnih 5G tehnoloških mogućnosti. Plan s razvojem 5G-a je doći do gigabitnih brzina. Za to moramo pričekati 2021. kad će se dodjeljivati nove frekvencije, primjerice one na 3,5 GHz-a zahvaljujući čemu će se udvostručiti raspoloživi spektar i omogućiti značajno povećanje brzina. Trenutačno, sva tri operatera imaju na raspolaganju u prosjeku 90-100 megaherca spektra, a s dodjelom novog spektra, svaki operator će dobiti još dodatnih 100. Paralelno će se nuditi i nove tehnološke mogućnosti na 5G-u pa će brzine ići prema gigabitnima. U stvarnosti korisničke brzine na 5G mrežama na 3,5 GHz će biti 2-3 puta veće od onih koje sada imamo na 4G-u.

O čemu ovisi rast brzina surfanja na 5G-u?

Prvo, o dodjeli novog spektra iduće godine te o tehnološkim mogućnostima kombiniranja postojećeg i novog frekvencijskog spektra. Što budemo u stanju više spektra ponuditi za 5G to će i brzine biti veće. Usporedo je važno da korisnici s 4G uređaja prijeđu na 5G uređaje kako bi mogli iskoristiti sve pogodnosti koje pruža ova nova tehnologija.

Koje brzine možemo očekivati na neki duži rok?

S dolaskom novog spektra i novih tehnoloških mogućnosti 5G-a i do deset puta veće brzine u budućnosti. U idealnim okolnostima do gigabita, potencijalno i gigabit i pol. Međutim, u stvarnosti, i u stvarnim uvjetima, primjerice 4G korisničke brzine su danas oko 60-70 Mbps, a ne 300-400 Mbps koliko se postiže u jako povoljnim uvjetima. Isto tako neće ni 5G biti za sve i posvuda 1Gbps, ali oko 300 Mbps u stvarnim uvjetima bi trebalo biti dostižno.

Hoće li 5G umanjiti broj padova mreže?

Tehnologija 5G je napredak u svakom pogledu. U nekim segmentima će arhitektura pete generacije mreže biti distribuiranija, nego 4G arhitektura što u teoriji znači da bi trebala biti redundantnija i stabilnija. Međutim, svaka nova tehnologija dolazi s određenim dječjim bolestima na koje trebamo biti spremni i raditi na tome da se ne osjete u vidu nedostupnosti mreže za korisnike.

Hoće li 5G povećati zračenje?

Kako je bilo za 4G tako je i za 5G. Hrvatska ima jedan od najstrožih pravilnika po tom pitanju i nije ga mijenjala. Znači, sve što je strogo definirano za 4G isto u istoj mjeri je definirano i za 5G. Najviša dopuštena jačina zračenja se ne mijenja. Sve ostaje kako je bilo, odnosno ostajemo rigorozniji od mnogih razvijenih europskih zemalja poput Italije, Francuske, Austrije i Velike Britanije. Ovakva rigorozna pravila nisu dobra jer usporavaju razvoj mreža a time usporavaju digitalizaciju i razvoj gospodarstva i društva.

Već vidimo da će dolaskom 5G-a nestati 3G i 4G mreže, a potencijalno i one 2G. Hoće li nestati i WiFi mreže?

Ne. Peta generacija mobilnih mreže ostat će u domeni mobilnih mreža dok će se WiFi i dalje koristiti za kućne mreže i s tim povezan pristup internetu unutar kućanstva ili za specifične potrebe poput primjerice pristupa Internetu u hotelima ili konferencijskim dvoranama. Kao što 5G neće zamijeniti optički pristup Internetu, tako neće zamijeniti niti WiFi, koji se kao standard i dalje razvija kako bi omogućio što veće bežične brzine unutar kućanstva koja su spojena na Internet putem optičke veze. Primjerice najnoviji WiFi 6 standard definira brzine do 10-tak Gbps, što nije moguće ako nemate optičku vezu jako visokog kapaciteta.

Međutim, u industrijskim primjenama, ako je netko i koristio WiFi sad ima dobar razlog da ga zamjeni s 5G-om. Tu očekujem da će 5G ići u smjeru industrijske upotrebe, komunikacije s uređajima, strojevima i robotima. Za očekivati je da će industrijski 5G moduli biti puno dostupniji i cjenovno prihvatljiviji, a i po samom dizajnu 5G je predvidio puno više industrijsku primjenu nego WIFI.

Kad govorimo o tehnološkim mogućnostima, odnosno sazrijevanju 5G tehnologije, što je već danas moguće, primjerice, na vašoj 5G mreži?

Mi smo preko 5G-a prezentirali suradnju na prijenosu video-signala između drona i naočala za proširenu stvarnost hrvatskog startupa Orqe. Očekujem da će u sljedećih pet godina 5G tehnologija postepeno sazrijevati. Nisu sve 5G funkcionalnosti tu od samog početka. Primjerice 5G funkcionalnosti koje će omogućiti samovozeće automobile još nisu tu. Za to je potrebna latencija tj. brzina odziva 5G mreže ispod 10 milisekundi. Mi smo primjerice sada na 25-30 milisekundi u stvarnim uvjetima. Mislim da ćemo prije toga početi s primjenom 5G senzora u tzv. pametnim rješenjima, bilo da se radi o poljoprivredi, logistici ili komunalnoj infrastrukturi gradova. 5G je bolji od 4G tehnologije, jer omogućava puno veću gustoću senzora po četvornom kilometru, čak do milijun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:52