Metaverse

HT na prvom metaverse događaju u RH: ‘Položili smo optike kao od Zemlje do Mjeseca i nazad‘

Prvi metaverse događaj unas bio je organiziran kao konferencija za medije na kojoj su novinari bili zastupljeni preko avatara

Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj i prva konferencija za medije u Hrvatskoj održana u metaversu

 Neja Markicevic/Cropix

Hrvatski telekom napravio je prvi metaverse poslovni događaj u Hrvatskoj i prvi unutar grupe Deutsche telekom.

HT je na događaju objavio da je tijekom prošle godine prosječne brzine interneta preko optike povećao za 200 posto i najavio da nastavlja ubrzavati svoju infrastrukturu kako bi podržavala usluge poput komunikacije u metaversu.

Optička infrastruktura podržava dvosmjernu simultanu komunikaciju s latencijom ispod 10 ms što je ključno za usluge poput metaversa.

Boris Drilo, član uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije kaže da je HT najveći investitor u optiku u Hrvatskoj.

- Optika HT-a po duljini postavljene infrastrukture već pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca i natrag, jer je ukupna dužina niti optičkih kablova HT-a čak 768.000 kilometara - zaključuje Drilo.

image

Za metavers iskustvo korišten je Facebookov headset Oculus Quest 2

Neja Markicevic/Cropix

Dodaje da HT gradi optičku mrežu tako da podržava značajno veće brzine od današnjih.

- To je potvrdio i nedavni test HT 25G PON tehnologije u kojem je izmjerena brzina veća od čak 20 Gbit/s - kaže Drilo.

Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj bio je organiziran kao konferencija za medije na kojoj su novinari bili zastupljeni preko svojih avatara. Mogli su posjetiti nekoliko virtualnih soba te među njima i žarko osunčan, kružni otok na kojem se održala glavna prezentacija HT-ovih planova s metaversom. Na njemu je na velikom prezentacijskom ekranu Boris Drilo održao središnje predstavljanje operaterovih rezultata na optici.

Drilo navodi da je metaverse iduća faza razvoja ICT industrije.

- To je evoluirana verzija interneta, odnosno ogromna interoperabilna mreža virtualiziranih 3D svjetova, koje veliki broj simultano povezanih ljudi može iskusiti u stvarnom vremenu. Pritom je jedna od ključnih karakteristika metaverzuma optimizirano osobno iskustvo - kaže Drilo.

image

Iskustvo metaversea povezuje fizički i virtualni svijet

Neja Markicevic/Cropix

Dodaje da ova tehnologija ima potencijal iz temelja promijeniti prakse u većini današnjih industrija od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija i plaćanja, eCommercea, zabave i auto-moto industrije do energetike, arhitekture i građevinarstva.

- Zbog velikih tehnoloških zahtjeva evolucija metaverse iz rane prema zreloj fazi tek slijedi u narednim godinama, s time da su moderne kompanije već snažno uključene, a temeljna podloga za realizaciju ideja je infrastruktura od optike i clouda prema 5G-u, WiFi-ju 6 i 6G mrežama - kaže Drilo.

Navodi da HT danas svojom optikom pokriva više od 500.000 kućanstava. Usto, testirao je i 5G+ mrežu na 26 GHz-a, tehnologiju koja omogućuje više-gigabitne brzine do 4 Gbit/s i odziv ispod 10 milisekundi.

image

Jedan od virtualnih prostora u kojima se održavao prvi metaverse event u Hrvatskoj

Neja Markicevic/Cropix

- Time već danas velikom broju građana Hrvatske omogućujemo ulazak u metaverse svjetove na isti način kako smo to učinili i mi danas na prvoj meta-presici u Hrvatskoj - zaključuje Drilo.

DT, inače, u metaverse je dosad bio ušao isključivo kroz zabavu, odnosno preko online gaming platforme Robloxa. HT je sad to proširio i na poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:19