Rezultati

Hrvatskom telekomu prihod u prvom polugodištu porastao 3,4 posto na 3,6 milijardi kuna

Niža neto dobit rezultat je nagomilane amortizacije uslijed velikih ulaganja u proteklom razdoblju
Kostas Nebis, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma
 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatski telekom prvo polugodište zaključio je s rastom prihoda, operativne dobiti, ali i upola manjom neto dobiti. Najveći telekom u Hrvatskoj objavio je na Zagrebačkoj burzi da je prihod u šest mjeseci povećao za 3,4 posto na 3,69 milijardi kuna. Operativna dobit nakon najmova porasla je 3,2 posto na 1,33 milijarde kuna dok je neto dobit upola manja nego u istom razdoblju lani, 158,2 milijuna kuna.

U operateru pojašnjavaju da je niža dobit rezultat ulaganja. Naime, pojašnjavaju da je bilo čimbenika koji su im išli u prilog da zadrže dobit, poput veće operativne dobiti i manjih poreza, ali da oni nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija na godišnjoj razini proizišla iz velikih ulaganja u prethodnim razdobljima. U HT-u podsjećaju da su unazad pet godina investirali više od 9 milijardi kuna.

Motor rasta HT-a sada više nisu samo mobilne komunikacije. Iako je, kako navode, ukupan prihod porastao ponajprije zahvaljujući rastu segmenta mobilnih komunikacija za 7,8 posto ili 120 milijuna kuna, i fiksnih komunikacije su u polugodištu podigle prihod za 3,9 posto na 62 milijuna kuna. S druge strane, dosad vrlo uspješan dio sa sistemskim rješenjima, onim što se najviše povezuje s IT-om ostvario je pad od 16,6 posto, odnosno dobio u ovom polugodištu 64 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a kaže da je bez obzira na postojeće makroekonomsko okruženje, koje je još uvijek izazovno, kompanija završila prvu polovicu 2021. godine u pozitivnom tonu uz kontinuirani rast prihoda koji je rezultirao i rastom EBITDA-e nakon najmova, što nam je omogućilo daljnji razvoj poslovanja.

- Uz poslovično najveća ulaganja u industriji, dodatno smo učvrstili status vodeće mreže, unaprijedili mobilnu i fiksnu mrežu te omogućili 387.000 kućanstava da uživaju u giga brzinama na optici. Četverostruko smo povećali broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. i gotovo udvostručili pokrivenost stanovništva koja sada iznosi 2 milijuna. Dodatnim unaprjeđenjem kvalitete usluga, nastavili smo podupirati naše korisnike, pomagati njihovu transformaciju i planove da postanu otporniji i agilniji te smo pridonijeli ostvarenju njihovih rastućih ambicija - kaže Kostas.

Ujedno se pohvalio i najboljim rezultatom po pitanju zadovoljstva korisnika i zaposlenika HT-a ikad.

- Činjenica da radimo dobar posao jasno se odražava u najvećem zadovoljstvu korisnika i zaposlenika u povijesti Hrvatskog telekoma i to su temelji na kojima ćemo nastaviti graditi - kaže Kostas.

Operater je trenutačno fokusiran na 5G i optiku te se priprema za veliki val investicija. U ovoj godini planira investirati 1,6 milijardi kuna, a dosad je ubrizgao u tržište 660 milijuna kuna. Drugim riječima, nakon završetka natječaja za 5G, koji je najavljen za kraj kolovoza, slijede investicije od gotovo milijardu kuna do kraja ove godine. Operater je dosad učetverostručio broj gradova pokrivenih s 5G-om na 76, kao i na 11 općinskih centara. Sada pokriva više od dva milijuna građana s 5G-om.

U HT-u dodaju da je po pitanju regulative i dozvola za 2022., povrh ovog natječaja za 5G, najavljena i dodjela spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, jer trenutačne dozvole ističu u četvrtom tromjesečju 2024. godine.

Ulaže se i u optiku. HT sada svojom optičkom mrežom pokriva više od 387.000 kućanstava, što je povećanje od 29 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Sama mreža dostupna je za ukupno 552.000 kućanstava što je porast od 21 posto u odnosu na lani.

Po pitanju Optime, u HT-u navode da su u skladu s odlukama AZTN-a zajedno sa Zagrebačkom bankom potpisali ugovor s United grupom o prodaji 54,31 posto udjela u Optima telekomu. HT-ov udjel u Optimi je 17,41 posto. Ta transakcija sad je u procesu regulatornog odobravanja i očekuje se da će biti zaključena do kraja ove godine.

- Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu u iznosu od 639 milijuna kuna što predstavlja 5 puta dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavki i nakon najmova u 2020. godini - zaključuju u HT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:10