UPALIO SE ALARM

Hrvatskoj prijetila kazna EU-a i do milijun eura dnevno! Bruxelles zaprijetio, Banski dvori ispunili zadaću...

Takvu kažnu je, primjerice, karjem 2021. dobila Poljska

Davor Filipović

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je Europska komisija sredinom veljače ove godine najavila da će Hrvatsku prijaviti sudu Europske unije zbog neprovođenja direktive o obnovljivim izvorima energije (OiE) i predložiti njezino kažnjavanje, Vlada je u četvrtak na redovitoj sjednici donijela dvije uredbe o OiE kojima bi trebala spriječiti pokretanje postupka na spomenutome sudu i plaćanje kazne. Riječ je o uredbama o sustavu jamstva podrijetla energije i korištenju obnovljivih izvora energija i visokoučinkovitih kogeneracija.

- Uredbom o sustavu jamstva podrijetla energije u naše zakonodavstvo transponiramo Direktivu Europskog parlamenta i Vijeća EU od 11.prosinca 2018., posebno u dijelu jamstva podrijetla obnovljive toplinske energije i plina - upozorio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, navevši kako je postojeću uredbu o sustavu jamstva podrijetla energije bilo potrebno izmijeniti jer se odnosi samo na električnu energiju. Na spomenuti nedostatak upozorila je i EK prijavljujući Hrvatsku, Portugal i Mađarsku za neprovođenje spomenute direktive o OiE.

Sustav jamstva podrijetla energije uveden je u sklopu Zelenog plana Europske unije o smanjenju emisije štetnih plinova u okoliš i postizanju klimatski neutralne EU do 2050.. Jamstvo podrijetla potvrđuje da je energija proizvedena iz obnovljivih izvora energije, a koristi se na dražbama prihod s kojih služi za investiranje u razvoj ‘obnovljivaca‘.

Ministar Filipović kao jednu od novina u novom sustavu jamstva podrijetla energije naveo je prihvaćanje u naš sustav jamstava izdanih u drugim članicama Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:49