Unatoč krizi tvrtke nagrađuju

Hrvatski Telekom i Cemex isplaćuju 1250 kn božićnice, a i Tommy će još razveseliti radnike

Anketa pokazala da će se poštovati kolektivni ugovori
 Elvir Tabakovic/Cropix

Teška situacija zbog utjecaja pandemije otvara pitanje mogućnosti isplate bonusa menadžerima i božićnica te svih drugih dodataka na plaće radnika. Tvrtke koje koriste potporu za očuvanje radnih mjesta ne bi trebale isplatiti bonuse menadžerima, premda, ističu neki naši sugovornici, to pitanje nije precizno uređeno zakonom. Što se tiče isplata bonusa i dodatka na plaće radnika, to najviše ovisi o tome u kakvom je stanju tvrtka te ima li kolektivni ugovor, pravilnike o nagrađivanju. Što se tiče javnog sektora, Vlada još nije donijela odluku, no može se pretpostaviti kakva će ona biti.

U Hrvatskom Telekomu ističu da iznimnu pozornost posvećuju zadovoljstvu zaposlenika te kontinuirano, sukladno Kolektivnom ugovoru, svake godine zaposlenicima isplaćuju regres od 1250 kuna, božićnicu od 1250 kuna te prigodni dar za djecu do 15. godine od 600 kuna, odnosno 3000 kuna bruto za djecu posebnih kategorija.

9000 kn po zaposleniku

U Hrvatskom Telekomu od 1. srpnja 2020. na snazi je novi kolektivni ugovor koji vrijedi sljedeće dvije godine, i kojim je zadržana visoka razina prava zaposlenika, a definirana su i dodatna unapređenja. Za ugovorene novčane i nenovčane pogodnosti osim plaće, HT će izdvajati više od 39 milijuna kuna, odnosno više od 9000 kuna prosječno po zaposleniku godišnje.

U najvećem dalmatinskom trgovačkom lancu Tommy izdvojili su da su unatoč nepovoljnim gospodarskim okolnostima, u ovoj godini povećali plaće.

- Posebno smo ih povećali prodajnom osoblju i radnicima u logističko-distributivnom sustavu, tako da su prosječna mjesečna primanja za prodajno osoblje u ovoj godini veća otprilike za 1000 kuna u odnosu na 2019. Svim zaposlenicima Tommyja isplatili smo naknadu za prehranu i uskrsnicu, a planiramo isplatiti i božićnicu - istaknuo je Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija Tommyja.

Nagrade

U CEMEX-u, također, odlučili su zadržati sve dosadašnje beneficije za svoje radnike.

- Tijekom prosinca bit će isplaćena božićnica od 1250 kuna, uz regres za godišnji odmor od 1250 kuna koji je isplaćen u lipnju. U siječnju sljedeće godine isplatit ćemo godišnje bonuse svim zaposlenicima. Ciljani iznos za bonuse je 3000 kuna, a njegova visina ovisi o operativnoj dobiti tvrtke i individualnoj ocjeni učinka zaposlenika - istaknula je Mirela Kotarac iz CEMEX-a Hrvatska.

OTP banka ima kolektivni ugovor koji zaposlenicima u mnogim aspektima omogućuje različite beneficije na višoj razini od prosjeka kolektivnih ugovora u Hrvatskoj. - I ove godine zaposlenicima se isplaćuju svi dodaci na redovna primanja prema kolektivnom ugovoru. Uz to, imamo više shema nagrađivanja zaposlenika prema realiziranim ciljevima u poslu, što se naravno odnosi i na menadžere - ističu u OTP banci.

Podravka je već dva puta izvanredno nagradila radnike u iznosu od po 1000 kuna neto. Doznaje se da će se svi dodaci predviđeni kolektivnim ugovorom isplatiti, a razmatra se i daljnje nagrađivanja radnika.

Vlasnik tvrtke Spegra Berislav Borovina kaže da su u 2020. imali puno posla pa radnici mogu očekivati dodatke na plaću.

- Naši radnici ne rade od Božića do Tri kralja, a još se potrudimo da nešto i dobiju za Božić, kako bi odmor proveli što kvalitetnije - otkriva Borovina.

Bujas: Sada treba razlučiti situaciju u javnom i privatnom sektoru

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže da u ovoj situaciji treba razlučiti situaciju u javnom i privatnom sektoru te da je nemoguće dati jednoznačan odgovor.

- Svaki sektor i svaka tvrtka će donijeti odluku hoće li isplatiti božićnicu i bonuse menadžerima i koliki će oni biti. Sumnjam da će biti tvrtki koje bi iskoristile ovu situaciju da ne isplate božićnice ako to mogu. Ne očekujem da će menadžeri dobiti posebne bonuse od vlasnika ako je tvrtka u velikim problemima. Volio bih vidjeti menadžera u privatnom sektoru da sebi isplati bonus, a da u isto vrijeme radnicima smanjuje prava i plaće ili ih otpušta. Nažalost, velik broj tvrtki se bori za opstanak i imat će pad. Što se tiče javnog sektora s obzirom na porast duga prema veledrogerijama, rasta javnog duga i činjenice da se plaće u javnom sektoru nisu smanjile, smatram da je teško očekivati da bi se u tom dijelu mogli dijeliti dodatni bonusi. Javni sektor se mora solidarizirati s privatnim sektorom - tvrdi on.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja okuplja najveće turističke kompanije, kaže da je situacija što se tiče isplate bonusa menadžerima jasna.

- Onaj tko je dobivao potpore, nema pravo na isplate bonusa menadžerima. Što se tiče božićnica, dječjih dodataka, to je individualna stvar svake tvrtke, odnosno njihovih kolektivnih ugovora i dogovora sa sindikatom - kaže Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58