Stanka Karažija

Hrvatska menadžerica na čelu luksuznog kompleksa u Boki Kotorskoj: ‘Najave za ljeto su odlične‘

Popunjenost našeg luksuznog hotela u Crnoj Gori već je na 65 posto 2019., kaže Karažija
Stanka Karažija
 Edvard Nalbantjan

Hrvatska menadžerica s međunarodnim iskustvom Stanka Karažija od siječnja ove godine generalna je direktorica luksuznog turističkog kompleksa Lazure Marina & Hotel u Meljinama u Boki Kotorskoj. Na tu poziciju došla je s mjesta direktorice trogirskog hotela Brown Beach Hause Hotel.

U razgovoru nam otkriva da je što se tiče turizma, ozračje ovo proljeće bilo drukčije u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj pa se može pohvaliti odličnom predsezonom. Može se pohvaliti odličnom popunjenošću u ožujku, travnju i svibnju, a najave i booking za ljeto su odlični.

- Mi smo na oko 65 posto popunjenosti iz 2019. godine, što je u ovakvoj situaciji, kad su mnoge zemlje zatvorene, odličan rezultat. Popunjenost najvećim dijelom možemo zahvaliti gostima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i same Crne Gore, ali imali smo i gostiju iz Grčke, Turske, Ukrajine, Bjelorusije... Više je bilo gostiju iz Ukrajine nego iz Rusije unatoč tome što su gosti iz Rusije važni za ovo područje, zato što su u Rusiji bila ograničenja. Rusko tržište možda je najznačajnije tržište za Crnu Goru tako da se upravo potpisuju protokoli kako bi se olakšao dolazak ruskih gostiju. Iz tih zemlja gosti nisu morali imati test na covid-19 niti ići u karantenu tako da su željni putovanja, dolazili u naš hotel. Mentalitet ljudi s ovih prostora je drukčiji, lakše se nose s pandemijom i putuju - ističe Stanka Karažija.

Važnost aerodroma

Najave za ljeto, kako nam otkriva Stanka Karažija, su odlične. - Primjetan je pojačan interes Amerikanaca i Britanaca. Svakako, tome pridonosi činjenica da se Zračna luka Dubrovnik dobro povezala direktnim letovima sa SAD-om. Od nas je udaljena samo nešto više od pola sata. Prednost je i to što je Crna Gora cjenovno povoljnija od, recimo, Hrvatske, a percipira se kao jadranska destinacija tako da brojnim gostima bude gotovo svejedno jesu li u Meljinama ili u nekom mjestu blizu Dubrovnika, a prevagne cijena. Zračna luka Tivat također je dobro povezana. Znači, za zapadne goste nama je važan dubrovački aerodrom, a za goste iz zemlja regije važan je aerodrom Tivat - objašnjava Stanka Karažija.

image
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Priznaje da je bilo korekcija cijena u ožujku, ali ne previše, jer su se prilagođavali okolnostima. Te korekcije su iznosile oko 20 posto.

Vlasnici resorta Lazure Marina & Hotel i kompleksa od 11 000 metara četvornih u Meljinama su četiri ruska poduzetnika. Zgrada hotela zaštićena je kulturna baština koja ima 26 smještajnih jedinica, tu je i marina s 200 vezova za veće jahte koja je posebno popularna među estradnim zvijezdama i poduzetnicima iz ove regija. Nekoliko je i hrvatskih menadžera osiguralo vez za svoje brodove u ovoj marini. Upravo je u tijeku investicija u jedan objekt.

Naime, pokraj zgrade hotela investira se u Residences Building, gdje je 56 luksuznih apartmana namijenjeno prodaji te 104 nove hotelske sobe i apartmana, čime će hotel raspolagati sa 128 soba i suiteva. Cijena tih apartmana u rasponu je od 3500 do 5000 eura po metru četvornom. Prodaja ide vrlo dobro, tako da je trećina prodana prije dovršetka, a dovršetak je predviđen polovicom lipnja. Vrijednost investicije je 50 milijuna eura. Koliko se doznaje, ovo je samo početak investicije vlasnika tog kompleksa na Jadranu. Stanka Karažija kaže da su predstavnici hrvatskih kompanija u Crnoj Gori dobro povezani i da kvalitetno surađuju u poslu. Nedavno ih je okupio i ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, a gotovo su u svakodnevnom kontaktu s veleposlanikom Veselkom Grubišićem. - Veleposlanik Grubišić nas okuplja, a imamo i neke zajedničke projekte. Mogu reći da su naši menadžeri vrlo cijenjeni u Crnoj Gori i da imamo odličan rejting.

image
Playout Production

Pozitivna iskustva

Dosadašnja iskustva samo su pozitivna. Crna Gora vrlo je atraktivna i lijepa zemlja i ima puno neotkrivenih ljepota. Može biti zanimljiva i hrvatskim turistima jer se može dobiti puno ekskluzivnih proizvoda za prihvatljivu cijenu. Svakako, mogu dobiti vrijednost za svoj novac - smatra Stanka Karažija koja otkriva da se cijena noćenja u hotelu s pet zvjezdica koji vodi kreće od 150 eura pa naviše, ovisno o sezoni.

Inače, pružili su povjerenje Lani Jurčević koja je vlasnica La Piel kozmetike, da osmisli hotelsku kozmetiku za Lazure Marina & Hotel. Ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, Lana Jurčević će svoj kozmetički brend plasirati u ovaj turistički kompleks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:06