RUSKA BANKA

Hoće li Sberbank zaista propasti? Najcrnji scenarij će se vjerojatno izbjeći, u svemu će važnu ulogu imati i srpski Kralj šećera

Završetak transakcije previđen je u 2022. godini, ali izvanredni događaji mogli bi rezultirati hitnim odobrenjima preuzimanja

Miodrag Kostić

 Tomislav Krišto/Cropix

Tijekom ponedjeljka i utorka, u vremenu dvodnevnog moratorija kojeg je proglasio HNB, klijenti Sberbanke će moći raspolagati s dnevnim iznosom od 7.280 kuna, a što će potom biti s bankom biti će odlučeno naknadno. Vrlo je vjerojatno, smatra direktorica Hrvatske agencija za osiguranje depozita (HAOD) Marija Hrebac, da neće doći do najcrnjeg scenarija, do propasti banke, već do njezine sanacije.

"Moratorij je dobar indikator jer to je sanacijski instrument. Nadzorno tijelo uspostavlja kontrolu kojom štiti, zustavlja paniku da bi se moglo pripremiti za korake koji dolaze i vrlo izgledno sanaciju", kazala je za N1. To bi ujedno značilo da se ništa ne mijenja za klijente banke koji će, kao i do sada, moći raspolagati svojim novcem, te nastaviti s ispunjavanjem obveza prema banci.

Prema ocjeni Europske središnje banke, Sberbank Europe AG i njezina dva društva kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji propadaju ili će vjerojatno propasti zbog pogoršanja njihova likvidnosnog položaja. No, kako bi Sberbank u Sloveniji i Hrvatskoj nastavio normalno poslovanje, kako se neslužbeno može čuti, vrlo je vjerojatno da će regulatori ubrzati proces izdavanja potrebnih odobrenja njenom novom vlasniku, srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću.

Opširnije o Kostiću, kojeg zovu i srpski Kralj šećera jer ga je taj biznis lansirao među velike, pročitajte OVDJE

Prije nekoliko mjeseci ruska Sberbanka napustila je hrvatsko tržište, kada je svoje podružnice u Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji prodala poslovnoj grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića. Završetak transakcije previđen je u 2022. godini, nakon odobrenja regulatora, ali izvanredni događaji mogli bi rezultirati hitnim odobrenjima preuzimanja, nacionalnih i međunarodnih regulatornih tijela, kao i nacionalnih tijela za tržišno natjecanje. "Ne očekujemo probleme s postupkom regulatornog odobrenja te smo u bliskoj suradnji s odgovarajućim tijelima i regulatorima, poručili su iz Sberbanke.

Za razliku od stečaja koji podrazumijeva prestanak poslovanja i isplatu osigurane štednje odmah, u slučaju sanacije banka nastavlja s uobičajenim poslovanjem, ali slijedi neovisna procjena vrijednosti imovine koja uključuje i promjena vlasničke strukture banke.

image
Alexander Klein/AFP)

Posljednji put kada su se klijenti neke banke suočavali sa sličnom situacijom bilo je u listopadu 2015. godine kada je otvoren sanacijski postupak nad Jadranskom bankom, kojeg je preuzela Državna agencija štednih uloga i sanaciju banaka. Sa zakonskim izmjenama od početka prošle godine, za sanacijski postupak odgovoran je HNB, dok u nadležnost DAB-a, odnosno HAOD-a, samo za osiguranje štednih uloga.

Čak i kada bi došlo do propasti Sberbanke, kada bi centralna banka odlučila da mora u stečaj, Hrebac je objasnila kada nema razloga za zabrinutost, u roku od pet do sedam dana Agencija će pripremiti sva sredstva i staviti ih na raspolaganje svim klijentima. Isto tako, ako banka ne bi mogla izvršavati obaveze opet se aktivira isti sustav osiguranja depozita.

U ovom trenutku, riječ je o oko 3,8 milijardi kuna osiguranih depozita građana u Sberbanci, a HAOD raspolaže s više od 5,6 milijardi kuna.

Poslovnice ruske banke Sberbank u Sloveniji od ponedjeljka su također zatvorene, a usluge te banke ograničene na kartično poslovanje, dok su dnevne isplate limitirane na 400 eura po danu.

"Za komitente to znači da se od ponedjeljka do srijede ujutro poslovanje Sberbanke ograničava samo na poslovanje s platnim karticama. Ostale usluge privremeno neće biti na raspolaganju, a poslovnice će biti zatvorene. U međuvremenu ćemo potražiti odgovarajući način spašavanja banke, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje za sve njene komitente", navodi u priopćenju slovenska središnja banka. U vrlo kratkom vremenu banka je zabilježila značajan odljev sredstava klijenata.

image

Red ispred Sberbanke

Marko Todorov/Cropix

Viceguverner HNB-a o Sberbanku: Već od srijede situacija će se stabilizirati

Viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Roman Šubić objasnio je detalje o moratoriju poslovanja Sberbanka. Kaže da će se situacija stabilizirati već od srijede, "na ovaj ili onaj način".

“Imali smo popriličan odljev likvidnosti kod hrvatske Sberbanke i poduzeli smo niz aktivnosti kako bismo zadržali stabilnost financijskog sustava i osigurali stabilnost depozita hrvatskih građana i pravnih osoba”, rekao je Šubić za N1.

Popriličan odljev sredstava bio je u četvrtak i petak.

“Depoziti građana su osigurani do 100.000 eura. Moramo umiriti javnost. Sberbanka ima oko 86.000 klijenata, oko 80.000 su fizičke osobe”, rekao je Šubić.

Odluka o moratorija donesena je tijekom vikenda, a utom će vremenu, kazao je Šubić, biti donesena konačna odluka poslovanju Sberbanka.

“U razdoblju moratorija donesena je odluka kako građani i pravne osobe mogu podizati novac kroz različite kanale do ukupnog iznosa od 7280 kuna, radi se o prosječnoj plaći koju izračunava DZS. 4000 kuna mogu podići u poslovnicama, 2000 na bankomatima te ostalih 1280 kuna putem POS uređaja”, rekao je Šubić te dodao: “Od srijede će sve biti u redu, trebamo svi raditi na tome da umirimo hrvatsku javnost. Ponedjeljak i utorak su razdoblje koje je Jedinstveni sanacijski odbor uzeo sebi za vrijeme da donese odluku koja je svima na korist. Već sutra će Jedinstveni sanacijski odbor imati informacije o nastavku poslovanja”, rekao je Šubić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:08