AKO STE PLANIRALI...

Hoće li cijene nekretnina rasti nakon uvođenja eura i ulaska u Schengen: ‘Sada se ispati dići kredit za kupnju stana‘

Nekretnine su uvijek i bile izražene u eurima, no stvari na tržištu se mijenjaju

Nova zgrada, ilustrativna fotografija

 Neja Markicevic/Cropix

Nova godina donijela nam je novu valutu i ušli smo u Schengen, ujedno su najavljene nove, veće kamate na stambene kredite što će se sigurno odraziti na stanje na tržištu nekretnina.

Nekretnine su uvijek i bile izražene u eurima, no stvari na tržištu se mijenjaju. Boro Vujović, vlasnik agencije za promet nekretninama Opereta, rekao je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska da se prelaskom na euro ništa nije promijenilo, već da je to ukalkulirano u postojeće cijene.

‘To se vidi po tome što smo imali 36 posto stranaca koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj, i to je ono što se aludira da kada pređemo na euro da će se to odraziti na cijene‘, rekao je Vujović. Podsjetio je kako smo prošle godine imali rekordan rast. ‘S obzirom na ono što sada vidimo na tržištu, realno je očekivati da se taj rast zaustavi‘, dodao je.

Vujović je napomenuo kako je ‘činjenica da smo prošle godine imali rekordan rast i s obzirom na ono što sada vidimo na tržištu realno je očekivati da se taj rast zaustavi‘.

Kod kredita nije bilo pretjeranih razlika prije Nove godine i poslije, ciklus stambenih kredita se nastavlja.

‘Nastavlja se ciklus normalno samo se pričekalo da se napravi konverzija u euro. Dogodilo se to da više nemamo kredite uz valutnu klauzulu nego samo u eurima i neke stvari su se čak i pojednostavnile‘, objasnio je financijski stručnjak Hrvoje Travnikar.

No promjena ipak ima – rasle su kamatne stope. ‘Nije se dogodio taj ogroman rast nego se u Hrvatskoj dogodio ipak neki manji rast. Trenutačno govorimo o nekih 0,5 ili 0,75 posto da su se u prosjeku povećale kamatne stope recimo na stambene kredite‘, rekao je Travnikar za HRT. Uskoro stiže i novi APN kredit.

Travnikar predviđa da će uvjeti biti isti kao prošle, da se ništa neće mijenjati, te da stiže otprilike u istom terminu kao prošle godine, odnosno sredinom ožujka.

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi s njemačkih, austrijskih i slovenskih tržišta gdje je kriza sada i više nego prisutna, naglasio je Vujović.

- Tamo su tržišta nekretnina u zastoju s obzirom na puno veći rast kamatnih stopa i u nekom narednom periodu ne očekujemo neki veliki boom stranaca koji bi došli i kupili više nego što je to u ovom trenutku, rekao je Vujović.

Potražnja za stanovima u ovom trenutku puno je veća nego ponuda.

"Kredit se danas isplati, za razliku od razdoblja prije 10-15 godina, kada su cijene kvadrata bile nešto niže, ukupna cijena stana koju plaćate s kreditom danas ispada 40 posto jeftinija pa čak i uz ovaj porast cijene kvadrata", rekao je Travnikar za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:58