Višestruke pogodnosti

HGK: 'Smanjenje PDV-a za ugostitelje otvara prostor za podizanje plaća i nove investicije'

U HGK su poručili da će ustrajati na zahtjevu za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Smanjenje stope PDV-a na pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata na 13 posto od početka 2020. donijet će višestruke pogodnosti gospodarstvu, ocijenili su u utorak u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), poručivši da će ustrajati na zahtjevu za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo.

Studija o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske, koju je naručila HGK, pokazala je da će se time smanjiti siva ekonomija, povećati plasman domaćih proizvoda, poduzetnicima će rasti promet i investicije, a posljedica toga bit će otvaranje novih radnih mjesta.

Stoga u HGK pozdravljaju odluku o rasterećenju ugostitelja, dok je predsjednik HGK Luka Burilović poručio kako time ukupno gospodarstvo postaje konkurentnije.

"Hrvatska je dosad imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve smo više gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima nego i cijelom turističkom sektoru“, istaknuo je Burilović napominjući kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.

Iz HGK podsjećaju da je Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK za trajanja e-savjetovanja o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u predložilo da se snižena stopa PDV-a proširi i na pripremanje i usluživanje jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta (catering) i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva, no prijedlog je prihvaćen samo u dijelu pripremanja i usluživanja jela izvan ugostiteljskog objekta (catering).

Stoga iz Udruženja naglašavaju da će ustrajati na prihvaćanju zahtjeva za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo.

"Riječ je o pretežno domaćim proizvodima, a ugostiteljima koji se ne bave pripremom i usluživanjem jela i slastica će se omogućiti nužan prostor za podizanje plaća zaposlenika i ulaganje u kvalitetu usluge. Kako bi ostali konkurentni na globalnom turističkom tržištu, potrebno je omogućiti jednake uvjete poslovanja za cjelokupnu ugostiteljsku djelatnost“, pojasnio je predsjednik Udruženja Dražen Boban.

Iz HGK navode da je prema podacima Digitalne komore, u 2018. u Hrvatskoj aktivno poslovalo više od 7.500 tvrtki koje se bave djelatnostima pripreme i usluživanja hrane i pića, s ukupnim prihodom višim od 11 milijardi kuna i s više od 41 tisućom zaposlenih.

"Te brojke dovoljno govore o važnosti sektora ugostiteljstva koji muku muči s nedostatkom radnika i držanjem koraka za stranom konkurencijom. Zato je svako rasterećenje poslovanja ugostiteljske industrije korak u pravom smjeru“, zaključio je Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:55