važan projekt

HEP iz EU povukao 421,5 milijuna kuna za vrelovode

U iduće tri godine kompanija će revitalizirati čak 68,5 kilometara vrelovodne mreže na području Zagreba
Zagrepčanima ćemo osigurati pouzdanu opskrbu, kaže Frane Barbarić
 Bruno Konjevic/Cropix

HEP-Toplinarstvo, tvrtka kćer Hrvatske elektroprivrede, pokreće jedan od najvećih projekata u svojoj novijoj povijesti. Tijekom sljedeće tri godine kompanija će revitalizirati čak 68,5 kilometara vrelovodne mreže na području Zagreba.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 700 milijuna kuna, od čega će HEP 421,5 milijuna kuna osigurati bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

To je dosad najveći iznos koji je Hrvatskoj elektroprivredi dodijeljen iz fondova Europske unije, ali i jednom od većih projekata financiranih na taj način u Hrvatskoj uopće.

- Ovaj projekt revitalizacije vrelovodne mreže grada Zagreba 14. je veliki kapitalni strateški projekt Republike Hrvatske koji se potpisuje u programskom razdoblju 2014. - 2020. godine. Njegovom provedbom poboljšat će se opskrba za 100.000 kućanstava na području grada Zagreba - izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Inače, više od polovice vrelovodne mreže zagrebačkog toplinskog sustava sagrađeno je između 1962. i 1995. godine danas zastarjelom tehnologijom koja je podložna koroziji i ubrzanom propadanju. Ovim projektom vrelovodna mreža će se revitalizirati modernijom tehnologijom koja bi trebala dovesti do smanjenja toplinskih gubitaka za 28 posto, gubitaka nadopune pogonske vode za 47 posto te broja hitnih intervencija za 90 posto u odnosu na stanje u 2018. godini.

- Ovo je iznimno važan projekt koji će građanima Zagreba osigurati pouzdanu i kontinuiranu opskrbu toplinskom energijom. S ovim današnjim ugovorom, HEP grupa u posljednje je tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od gotovo milijardu kuna - izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:02