Drama u Rimu

Gucci seli u Milano, zaposlenici prosvjeduju: ‘To je isto kao kolektivni otkaz‘

Kompanija se brani da preseljenje ne predviđa nikakvo smanjenje osoblja i da će biti provedeno u potpunom skladu s trenutnim propisima

Gucci (ilustracija)

 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Dio zaposlenika modnog brenda Gucci prosvjeduje protiv preseljenja značajnog dijela tima dizajnerskog studija iz Rima u Milano jer smatraju da je riječ o "prerušenom otpuštanju", piše Guardian.Tvrtka u vlasništvu francuske grupacije luksuzne robe Kering je u listopadu objavila da će doći do preseljenja u taj 570 kilometara udaljen grad što je za radnike, tvrde, gotovo pa jednako kolektivnom otkazu. U ponedjeljak je zbog toga organiziran četverosatni štrajk - prvi takav u 102-godišnjoj povijesti Guccija.

Sindikalna predstavnica Chiara Giannotti poručila je da je dizajnerski ured u Rimu srce Guccija jer su baš tamo nastale mnoge poznate kolekcije. Tvrdi kako kompanija iskorištava restrukturiranje kako bi se smanjio broj osoblja jer nisu svi zaposlenici u poziciji preseliti se u drugi grad u roku od nekoliko mjeseci. Osobito samohrani roditelji i općenito obitelji s djecom. Zbog toga traže da tvrtka preispita svoju odluku.

- Za nas je ovo kolektivni otkaz jer nisu svima ponuđeni uvjeti za premještaj, tako da će mnogi ljudi izgubiti posao - rekla je Federica Ricci, regionalna tajnica sindikata Filctem-Cgil u regiji Lazio, za Guardian.

Gucci se brani da preseljenje "ne predviđa nikakvo smanjenje osoblja" i da će biti "provedeno u potpunom skladu s trenutnim propisima". Dodali su da su osigurane ekonomske mjere i mjere podrške za pogođeno osoblje.

"Kreativni direktor i uključeni timovi imat će priliku blisko surađivati ​​sa strateškim funkcijama brenda koje se već nalaze u gradu, čime se maksimiziraju potrebne interakcije i sinergije", poručili su u izjavi za medije.

Luksuzni modni brend utemeljio je Guccio Gucci u Firenci 1921. godine. Pod vodstvom njegova sina Alda Guccija, brend je procvao i stekao globalno priznanje kao amblem talijanske mode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:47