HGK INDEKS

Građevinci više neće gomilati milijunske gubitke: Rast cijena materijala više neće biti razlog stopiranja radova...

HGK je izradila indeks kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala u zemlji, dokument radne skupine ovaj tjedan ide na Vladu

Ilustrativna fotografija

 Luka Gerlanc/Cropix

Zbog velikog rasta cijena građevinskog materijala i proizvoda u zadnjih godinu i više dana, Hrvatska gospodarska komora je izradila i u utorak predstavila indeks kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala u zemlji, a njegova primjena će omogućiti priznanje razlika u cijenama u ugovorima i nastavak javnih infrastrukturnih projekata nakon što se ovog tjedna to nađe i na sjednici Vlade.

U pitanju je indeks cijena građevinskog materijala s uključenim izvješćima indeksa proizvođačkih cijena industrije i kretanja cijena sirovina na svjetskim burzama materijala, pojasnili su u Komori čiji su stručnjaci sudjelovali u posebno osnovanoj radnoj skupini Ministarstva mora prometa i infrastrukture. Rezultat njenog rada je, kako je rekla savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, dokument koji će biti podloga za sve naručitelje za priznavanje razlike u cijeni.

Što se tiče metodologije koju je HGK razvio i primijenio, kažu da analiziraju veleprodajne cijene materijala i proizvoda koje su prikupili najveći izvođači radova u Hrvatskoj te ih označili kao one kojima se cijena najdrastičnije mijenjala. Podaci se pak prikupljaju od dobavljača sa značajnim udjelom na tržištu u Hrvatskoj kako bi uzorak za analizu bio relevantan, objašnjavaju, a indeks cijena svakog proizvoda dobiva se kao prosječna vrijednost dobivenih realnih cijena od tri do pet dobavljača.

"Ovi su indeksi iznimno važni za rješenje problema rasta cijena materijala i realizaciju građevinskih radova," naglasio je predsjednik HGK Luka Burilović na sjednici Skupštine na kojoj su indeksi predstavljeni kao nova usluga Komore. Kako je rečeno, građevinari su do sada bili situaciji da gomilaju milijunske gubitke iako su radove izvodili u dogovorenom roku jer su od jeseni 2020. godine krenuli poremećaji sa cijenama, od PVC cijevi, čelika, drva, opekarskih proizvoda na dalje, a radovi su izvođeni po starim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:19