Poticaji za kupnju e-auta

Građanima i tvrtkama od 20 do 400 tisuća kuna poticaja za električna vozila

Natječaj kreće 1. lipnja, a ove godine neće funkcionirati po modelu najbržeg prsta već po interesu pa postoji mogućnost da poticaji budu pojedinačno niži
 Ethan Miller/AFP

Novi javni natječaj za poticaj za kupnju električnog vozila bit će raspisan 1. lipnja, a građanima i tvrtkama na raspolaganju je 90 milijuna kuna. To je dvostruko više nego lani. Tada je 22 milijuna kuna poticaja bilo namijenjeno građanima i isto toliko tvrtkama. Ukupan pak iznos ovogodišnjeg natječaja za poticaje penje se na 105 milijuna kuna. Tih dodatnih 15 milijuna kuna namijenjeno je javnim tijelima, koja će raspisati natječaj za obnovu svojeg voznog parka električnim vozilima.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovog je puta ukinuo dodjelu sredstava po modelu najbržeg prsta. Do sredstava se, znači, neće morati najbrže klikati. No, postoji mogućnost da će zbog velikog interesa iznos pojedinačnih poticaja biti manji nego prije, jer će se dijeliti ovisno o interesu.

U Fondu navode da je poticanje korištenja energetski učinkovitih vozila jedna od ključnih mjera poticanja energetske učinkovitosti u prometu. Prema podacima Energetskog instituta Hrvoje Požar, emisije CO2 u ukupnom domaćem prometu iznose oko 5,6 milijuna tona, od čega na cestovni promet otpada gotovo 3 milijuna tona.

- U Hrvatskoj je danas registrirano više od dva milijuna cestovnih vozila, od čega je gotovo 1,5 milijuna osobnih automobila. Prosječna starost osobnih vozila je više od 12 godina te prosječno osobno vozilo u Hrvatskoj godišnje emitira oko 3 tone CO2, dok hibridna vozila godišnje emitiraju svega tonu CO2, dok električna vozila uopće nemaju emisija niti zagađuju okoliš bukom", navode u Fondu, kojeg vodi Siniša Kukić.

Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug naglašava da je novi direktor Fonda Siniša Kukić saslušao prijedloge udruge i kompletno presložio natječaj.

- Ovim promjenama kupovina električnog vozila postaje značajno jednostavnija te potencijalnim kupcima savjetujem da, ako su zainteresirani za kupnju električnog vozila, to naprave ove godine jer vjerujemo da će pojedinačni iznos poticaja padati s obzirom na rast zainteresiranosti - kaže Prpić.

Na tržištu je trenutačno dostupno više od 30 modela električnih vozila. To je važno istaknuti, jer će se poticaji za električna vozila moći iskoristiti isključivo na prodajnim mjestima u Hrvatskoj. Usto, ta su prodajna mjesta već najavila da će naručena vozila isporučiti u roku od devet mjeseci od kupnje.

- Time će se osigurati da velik broj sredstava ponovno ne ostane neiskorišten - naglašavaju u udruzi Strujni krug.

K tome, ove će godine upravo prodavatelj biti taj koji će prijavljivati podatke kupaca i ispunjavati obaveznu dokumentaciju u Fondu, a na temelju čega će fond generirati potvrdu s uputama za plaćanje predujma. To će biti dovoljno da se automatski napravi rezervacija sredstava. Kupac će potom morati napraviti uplatu predujma u roku od sedam dana.

U Fondu navode da će svi podaci o poticajima i dobitnicima poticaja biti javno objavljeni, a na stranicama fonda su navedena i sva prodajna mjesta na kojima se električna vozila mogu kupiti.

- U slučaju da se vozilo ne dostavi zbog tehničkih poteškoća od strane zastupnika ili ako dokumentacija ne prođe na natječaju, kupci će dobiti povrat sredstava. Iako će prodavači ispunjavati dokumentaciju za kupce, poticaji će se isplaćivati isključivo kupcima pa kupac mora imati kompletan iznos vrijednosti vozila, a poticaji će mu biti isplaćeni tek nakon isporuke i registracije vozila - ističu u udruzi Strujni krug.

Sustav poticaja nije se mijenjao. Za električna vozila M1 i N1 kategorije ili pak vozila na vodik, za prijevoz do 8 putnika i dostavna vozila do 3,5 tone, osigurano je 70.000 kuna poticaja ili do 40 posto vrijednosti vozila. Za plug-in hibride osigurano je do 40.000 kuna poticaja. Za električne mopede, motocikle s dva, tri ili četiri kotača osigurano je 20.000 kuna ili do 40 posto vrijednosti vozila. Najviše 400.000 kuna poticaja moguće je dobiti za električna, hibridna i ina vozila, uključujući ona na vodik, za prijevoz putnika ili teretna vozila do 5 tona ili više.

Građani mogu iskoristiti najviše jedan poticaj, a tvrtke njih više, uz najviše 400.000 poticaja po prijavi. Tvrtke će moći predati najviše dvije prijave. Uvjet je da vozila zadrže u vlasništvu iduće dvije godine.

I ove godine, ako se kupuje na lizing, moguće je dobiti poticaje isključivo za financijski lizing. Operativni je izuzet.

- Udruga Strujni krug je dogovorila znatne popuste za svoje članove, kako za kupnju tako i za osiguranje - zaključuje Prpić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15