VELIKO ISTRAŽIVANJE

Gotovo svaki drugi radnik u Hrvatskoj razmatra promjenu radnog mjesta: No, točno se zna što im treba da ostanu

Gotovo 60 posto njih smatra da primaju prenisku plaću

Ilustrativna fotografija

 Vlado Kos/Cropix

Čak 59 posto radnika u Hrvatskoj uključenih u anketu kompanije ‘Alma Career‘ izjasnilo se da primaju prenisku plaću s obzirom na radne zadatke, objavio je portal ‘Moj Posao‘. Udio nezadovoljnih plaćom na našem tržištu rada, prema istome izvoru, veći je od prosjeka nezadovoljnih u svim ostalim zemljama srednje, istočne i sjeverne Europe koje je obuhvatilo istraživanje ‘Alme Career‘ o zadovoljstvu plaćom.

- Istraživanje je pokazalo da se više od polovice radnika, odnosno njih 53 posto osjeća podcijenjeno i premalo plaćeno s obzirom na posao koji rade, dok se svega jedan posto ljudi smatra precijenjenima. Nasuprot tome, 26 posto sudionika izjavilo je da vjeruje da su njihove trenutne plaće ‘razumne‘, odnosno kako su odgovarajuće plaćeni – prenosi ‘Moj Posao‘ rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 61 tisuću radnika, osim u Hrvatskoj gdje je bilo uključeno 10700 ispitanika, i u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Latviji, Litvi, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Otprilike četvrtina anketiranih radnika u Hrvatskoj trenutnu plaću ocjenjuje adekvatnom, odnosno razumnom, navodi ‘Moj Posao‘. Usporedbe radi, dodaje portal, radnici u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj najzadovoljniji su plaćom te više od 30 posto sudionika istraživanja iz tih zemalja smatra kako zarađuju razumno, a manje od polovice ističe kako su podcijenjeni.

Na pitanje ‘Alme Career‘ koliki ‘skok‘ u iznosu plaće bi ih učinio zadovoljnim, trećina ispitanika u spomenutim zemljama tvrdi da bi povećanje njihove trenutne plaće od 11 do 20 posto bilo dovoljno da ispuni njihova očekivanja. Nešto manje ispitanika ili oko 31 posto priželjkuje rast plaće u rasponu od 20 do 50 posto, dok se 13 posto ispitanih nada rastu primanja između šest posto i 10 posto kao zadovoljavajućem dosegu. Konačno, pet posto sudionika istraživanja izrazilo je želju za udvostručenjem svoje postojeće plaće.

U dijelu spomenutog istraživanja koje se bavi mogućom promjenom radnog mjesta ispitanika, utvrđeno je, među ostalim, da njih 40 posto razmatra prelazak na bolje plaćene pozicije u idućih šest mjeseci.

- S druge strane, 39 posto radnika nema jasan stav o promjeni radnog mjesta, dok svaki peti radnik ne planira promijeniti posao – dodaje ‘Moj Posao‘.

Kada je u pitanju raspoloženje radnika u Hrvatskoj za promjenom radnog mjesta, istraživanje je pokazalo da 48 posto anketiranih razmatra prelazak na bolje plaćene pozicije u idućih šest mjeseci. Oko 15 posto naših ispitanika ne razmatra promjenu radnog mjesta, a 35 posto je neodlučno po tom pitanju.

Istraživače ‘Alma Careera‘, tržišnog lidera u uslugama zapošljavanja u 12 zemalja u Europi s ponudom oglasa za zapošljavanje od više od milijun i pol oglasa dnevno te bazom životopisa od 4,3 milijuna tražitelja posla, zanimao je i stav ispitanika prema poslodavcu. Pokazalo se da je 58 anketiranih radnika u spomenutim zemljama ne bi zainteresiranima preporučilo zapošljavanje u svojim tvrtkama, a u Hrvatskoj je taj postotak i veći te iznosi 68 posto. Od našeg veći postotak ispitanika koji bi odvraćali zainteresirane za zapošljavanje u svojim tvrtkama utvrđen je samo u Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

- Rezultati istraživanja ukazuju na neporecivu važnost koju zaposlenici pridaju svojim plaćama i potrebu da poslodavci uzmu ovaj faktor u obzir. Na trenutnom tržištu rada, gdje prilike za posao često premašuju raspoloživu radnu snagu, organizacije moraju dati prednost konkurentnim paketima naknada kako bi privukle i zadržale najbolje talente – komentira ‘Moj Posao‘.

U istraživanju ‘Alma Careera‘ sudjelovali su zaposlenici čije su plaće u rasponu od 700 eura i niže od toga, do onih koji zarađuju 1740 eura i više od toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:07