STRUČNJACI SUZDRŽANI

‘Gorivo bi sutra moglo pojeftiniti, ali manje nego što je najavio optimistični ministar Ćorić‘

Ne mora se pad cijena barela nafte automatski odraziti na cijenu naftnih derivata, upozorava Skalicki
 Darko Tomas/Cropix

Ako je vjerovati ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, cijene eurosupera i dizela od utorka bi na domaćim benzinskim crpkama trebale pojeftiniti za prosječnih kunu po litri.

Prema istome izvoru, eurosuper bi s 13 kuna za litru trebao "pasti" na ispod 12, dizel s 13 kuna na 12 kuna za litru, dok bi plavi dizel s 9,54 kuna pojeftinio na oko osam kuna za litru. Uporište za tu tvrdnju Ćorić je pronašao u izmjenama Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nemiješanja biogoriva i padu cijena barela nafte na svjetskom tržištu tijekom prošlog tjedna na ispod 100 dolara za barel. Spomenuti faktori, kako nam je potvrdio urednik portala Cijenegoriva.info Tin Bašić, dvije su od tri glavne stavke u maloprodajnoj cijeni goriva. Treća stavka je marža trgovaca koju je Vlada ranije ograničila. No, dio energetskih stručnjaka i analitičara tržišta naftnim derivatima danas nam nije bio sklon potvrditi ovako optimistične najave ministra Ćorića.

- Ministar gospodarstva očekuje smanjenje cijena eurosupera i dizela za 40 do 50 lipa samo s aspekta stupanja na snagu Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nemiješanja biogoriva. No, mi ne znamo koliko je inače primjena te uredbe utjecala na cijene - kaže energetski stručnjak Miro Skalicki. Drugi aspekt, dodaje Skalicki, je kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu tijekom proteklog tjedna, gdje je došlo do pada ispod 100 dolara za barel.

- Ono što je referentno za izračun cijena naftnih derivata u Hrvatskoj nije cijena nafte, nego cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu. Ne mora se pad cijena barela nafte automatski odraziti na cijenu naftnih derivata - upozorava Skalicki.

Urednik portala Cijenegoriva.info Tin Bašić izrazio nam je očekivanje da će cijene eurosupera i dizela od utorka biti manje najmanje za ukinuti namet naknade za biogoriva.

- Ako pođemo od službenog podatka da u maloprodajnoj cijeni benzina i dizela naknada za biogorivo iznosi pedeset lipa po litri, nesporno je smanjenje cijena za taj iznos. Ali to još uvijek nije smanjenje o kojem govori ministar Ćorić - kaže Bašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:47