Najnovija politika

Google počinje brisati neaktivne korisničke račune, ali uz neke iznimke

Cilj je spriječiti zlonamjerne napade koji mogu dovesti do hakiranja ili krađe identiteta

Google 

 Hasan Bratic/Dpa Picture-alliance Via Afp

Google je još u svibnju najavio kako će obrisati korisničke račune koji su neaktivni više od dvije godine, a ovaj petak počinje provoditi taj plan. Razlog za takvu odluku, objašnjavali su na proljeće, su sigurnosni rizici - Googleova interna otkrića su pokazala da se stariji računi često oslanjaju na ‘reciklirane‘ lozinke i manje je vjerojatno da će korisnici na njima primijeniti najnovije sigurnosne mjere poput provjere u dva koraka. Zbog toga su mnogo ranjiviji na krađe identiteta, hakiranje i neželjenu poštu, piše CNN. Prvi na udaru su oni korisnički računi koje su korisnici kreirali i nikada ih nakon toga nisu otvorili.

"Želimo zaštititi vaše privatne podatke i spriječiti svaki neovlašteni pristup vašem računu čak i ako više ne koristite naše usluge", napisao je Google u ažuriranju pravila za kolovoz.

Onima na koje se ova promjena odnosi su još u kolovozu poslana višestruka upozorenja. Da biste spremili svoj račun, sve što trebate učiniti je prijaviti se na svoj Google račun ili bilo koju Googleovu uslugu barem jednom svake dvije godine, pročitati pokoji e-mail, pogledati video ili izvršiti barem jednu pretragu.

Google računi uključuju sve, od Gmaila do Dokumenata, Diska do Fotografija, što znači da je sav sadržaj koji se nalazi u Google paketu neaktivnog korisnika u opasnosti od brisanja. Nekoliko je iznimaka: računi s YouTube kanalima, oni s preostalim saldom na darovnim karticama, oni koji se koriste za kupnju digitalnih knjiga ili filmova i oni koji imaju objavljene aplikacije koje su aktivne na platformi poput trgovine Google Play.

Odluka o brisanju računa ide korak dalje od prijašnje politike, koja je donesena 2020., kada su najavili da će korisnicima izbrisati sadržaj s usluga koje su prestali koristiti, ali bez da se izbrišu sami računi.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost pohvaljuju ovakav potez. Oren Koren, osnivač tvrtke Veriti, kaže kako se često misli da su stariji računi niskorizični pa lako mogu postati ‘ulaz‘ za zlonamjerne aktere. Brisanje starih računa može natjerati hakere da naprave nove račune, što je sada puno teže jer ta radnja zahtjeva potvrdu telefonskog broja.

- Ova Googleova akcija primjer je šireg trenda u kibernetičkoj sigurnosti koji uključuje poduzimanje preventivnih koraka za jačanje cjelokupnog krajolika digitalne sigurnosti - rekao Koren za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:03