LANČANA REAKCIJA

Golemi redovi ispred poslovnica Sberbanke diljem zemlje, državna agencija: ‘Nema razloga za paniku‘

Od jutra se stvara red ljudi koji su u strahu da ne bi ostali bez svojih financijskih sredstava.
 Dusko Marusic/Cropix

Teška je panika nastala nakon objave kako je zbog invazije Putina na Ukrajinu američka vlada nametnula je sankcije i najvećoj ruskoj banci, Sberbanku. Naložene je da sve američke institucije u roku od 30 dana moraju zatvoriti račune u Sberbanci. Sličnu stvar najavili du da će napraviti i čelnici Europske unije

Te najave izazvale su lančanu reakciju tako da su brojni klijenti ruske banke u Hrvatskoj doslovce okupirali poslovnice diljem Lijepe naše. Redovi su bili ogromni...

Direktorica Državne agencije za osiguranje štednih uloga Marija Hrebac poručila je kako su svi štedni ulozi i depoziti u Sberbanci do 100 tisuća eura osigurani te da nema razloga za paniku i podizanje novca iz te banke.

Riječ je o 3,6 milijardi kuna depozita u Sberbanci koje je Državna agencija spremna odmah, odnosno u roku 10 dana isplatiti ako bude potrebe, navela je Marija Hrebac.

Jučer su iz Hrvatske narodne banke poručili kako prate sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj, te da je "iznos depozita koji građani imaju u pojedinoj kreditnoj instituciji osiguran do iznosa od 100.000 eura.

.- Poslovanje banaka se u ovom trenutku odvija bez značajnih odstupanja. Banke će s pozornošću nastaviti pratiti razvoj situacije i postupati u skladu s daljnjim regulatornim smjernicama za koje vjerujemo da će biti ujednačene na razini Europske unije - poruka je iz Hrvatske udruge banaka.

Međutim, sve to očito nije dovoljno umirilo klijente Sberbanke.

image
Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:35